• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

skrzynia JP JC7 09B 321 105 GPG

life25

Początkujący
Punktów
0
Witajcie, mam skrzynię JP JC7 09B 321 105 GPG mam problem skrzynia nie przełącza z 2 na 3 bieg, zawiesza się, obroty wzrastają na czerwone ple, po przekroczenia 40kmh przerzuca na 4bieg i później na 5 bez problemu. Jak się rozgrzeje olej wszystko wraca do normy. błędy p0732,p0733. Czy to zawory? jak tak to które? n281? n92? n283? czy mechatronika jest taka sama w 09A i 09B?
Auto to alhambra z 2003r silnik 1.8t AWC

life25

Początkujący
Punktów
0
dziękuję za odpowiedź, zawór zamówiłem w servisie tydzień czekania 450zł bez możliwości zwrotu. Napiszę jak przyjdzie i wymienię. Jakiś czas temu zamówilem z chin cały zestaw ale przyszły inne i oddałem a w opisie było że 09A vw a przyszły jakieś inne, czy są różnice miedzy 09A i 09B w wariantach np. alhambra, vw sharan?

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Nie ma różnicy w elektrozaworach między 09A i 09B. Są inne w Fordzie i Mazdzie.
Witam Panie Romualdzie. Wczoraj rozmawialiśmy na temat mojej alhambry i skrzyni automatycznej 09B. Gadaliśmy o wymianie elektrozaworów i oleju. Mam jeszcze pytanie odnośnie tej wymiany solenoidów. Czy da się wszystkie elektrozawory wymienić bez wyciągania sterownika mechatronicznego?

life25

Początkujący
Punktów
0
No i jestem po wymianie n88, jest tylko nieznaczna poprawa, jakby szybciej przełącza (szybciej osiąga temperaturę) po pierwszych 200 m wywaliło bład p0733 po skasowaniu brak błędów nada auto nie załącza 3 biegu na zimnym oleju,olej dość mętny i brązowy. Jakieś sugestie??? A czy da się zdjąć osłonę elektrozaworów bez spuszczania oleju ze skrzyni?

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
No i jestem po wymianie n88, jest tylko nieznaczna poprawa, jakby szybciej przełącza (szybciej osiąga temperaturę) po pierwszych 200 m wywaliło bład p0733 po skasowaniu brak błędów nada auto nie załącza 3 biegu na zimnym oleju,olej dość mętny i brązowy. Jakieś sugestie??? A czy da się zdjąć osłonę elektrozaworów bez spuszczania oleju ze skrzyni?
Na twoim miejscu wymieniłbym wszystkie elektrozawory. Szkoda otwierać i wymieniać tylko jeden. Ja wymienię wszystko skoro mam to otwierać wolę zrobić to raz a porządnie.

life25

Początkujący
Punktów
0
za ie kupiłeś kpl zaworów? ja jakiś czas temu ściągałem z chin za 700 ale przyszły jakieś inne niż na zdjęciu i oddałem. kilka lat wstecz wymieniałem zawór od wstecznego dzięki Panu Romualdowi więc targany nadzieją wymieniłem zawór który Pan Romuald wskazał ale wydaje się to tematem złożonym. niestety po przejażdżce mojej stwierdzam że wymiana n88 nic nie zmieniło

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Tak, można wymienić bez demontażu płyty zaworowej.
Panie Romualdzie jak wykonać stall test w tej skrzyni? Chodzi mi o sprawdzenie sprzęgła hydrokinetycznego czy prawidłowo działa. Gdzie wyczytałem że wciska się pedał hamulca na maksa, wrzuca "d" i pedał gazu i obserwuje obroty....ale jak to wygląda dokładnie w naszej skrzyni???

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
1. Zablokuj koła i zaciągnij hamulec ręczny.
2. Włącz silnik i zaczekaj aż osiągnie normalną temperaturę pracy.
3. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „D”.
4. Trzymając hamulec, wciśnij pedał gazu (do dechy) i odczytaj wskazanie obrotomierza. Nie trzymaj pedału gazu dłużej niż 4-5 sekund ! Im krócej tym lepiej.
5. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „R”.
Nie powtarzaj testu wcześniej niż po 20 minutach! Im rzadziej, tym lepiej.
Wynik, 2200 - 2300 obrotów

life25

Początkujący
Punktów
0
Markus88, kupiłeś te zawory zadziałały?jak z przesyłką?

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Jeszcze nie kupiłem. Dopiero będę się za to zabierał. Póki co starałem się dowiedzieć co gdzie i za ile.

life25

Początkujący
Punktów
0
Panie Romualdzie czy ma Pan jakiś pomysł na tą moja skrzynie?

life25

Początkujący
Punktów
0
do kosztu zaworów trzeba doliczyć 30 zł, wysyłka z Ukrainy, ciekawe dlaczego nie ma kontaktu ze sklepem, bo ten nr. co na stronie to tel. do serwisu.

life25

Początkujący
Punktów
0
Komornik, miałeś doczynienia z tą firmą? Jaki czas realizacji zamówienia? Czy dopasują do mojej skrzyni(podać nr zaworów?) czy tak jak Chiny co innego na zdjęciu co innego real? Czy wymiana tych zaworów uzdrowi moja skrzynie? Czy są jakieś pułapki z wymianą wszystkich zaworów?

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Nikt ci z tutaj obecnych nie zagwarantuje, że wymiana elektrozaworów pomoże. Nikt z nas nie jest jasnowidzem i na odległość nie stwierdzić co na 100% jest z twoją skrzynią. Tam są komplety tych elektrozaworów dobrane pod konkretną skrzynię. Myślę że powinno wszystko pasować.

life25

Początkujący
Punktów
0
Komornik- widzę że znasz dobrze te skrzynie wymieniłem zawór od wstecznego i teraz ten n88 - jest jeszcze jakiś który odpowiada za moją dolegliwość czy obligatoryjnie wszystkie wymienić? Zabawy trochę jest a w tym n88 kostka w rękach mi się rozpadla

Do góry Bottom