• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

skrzynia JP JC7 09B 321 105 GPG

seba102

Nowy
Punktów
0
Panie Romualdzie a czy zajmuje się Pan regeneracją skrzyni ja ma problem ze skrzynią jp jc7 09b 321 107 jak jest zimna nie przełącza biegów jak sie rozgrzeje to przełącza normalnie. szukam fachowca

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Elektrozawory zamówione - komplet plus uszczelka do dekielka. 1261zł + 35zł przesyłka. Wszystko za pobraniem bo nie można było inaczej wybrać. Zobaczymy jak to będzie wyglądać i czy wszystko przyjdzie takie jakie ma ale z tego co Pan Romuald gadał to ta firma jest pewniak. W sumie dobrze że za pobraniem bo przynamniej będę płacił dopiero jak zobaczę, że faktycznie to przyszło. Olej już mam u siebie, też taki jak Pan Romuald polecał czyli PEMCO iMATIC 450 MULTI ATF

life25

Początkujący
Punktów
0
Zawory dojechały za to ja się rozłożyłem :( . Czy trzeba zrzucać olej ze skrzyni auto bedzie robione na podjeżdzie do garażu będzie przechylone w na prawą stronę i raczej "nos" będzie wyżej

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
1. Zablokuj koła i zaciągnij hamulec ręczny.
2. Włącz silnik i zaczekaj aż osiągnie normalną temperaturę pracy.
3. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „D”.
4. Trzymając hamulec, wciśnij pedał gazu (do dechy) i odczytaj wskazanie obrotomierza. Nie trzymaj pedału gazu dłużej niż 4-5 sekund ! Im krócej tym lepiej.
5. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „R”.
Nie powtarzaj testu wcześniej niż po 20 minutach! Im rzadziej, tym lepiej.
Wynik, 2200 - 2300 obrotów
Panie Romualdzie mam pytanie o pozycjoner. Niestety w starym pozycjonerze ten metalowy trzpień w który wchodzi ten pozycjoner był zardzewiały i nie dało się pozycjonera w żaden normalny sposób wyciągnąć (laliśmy to wd40, próbowaliśmy to rozruszać ale niestety się nie udało i pozycjoner wyszedł - uszkodzony). Udało mi się zamówić taki sam używany. I teraz mam pytanie o ustawienie tego pozycjonera. Bo na starym zrobiłem sobie kreski w miejscu gdzie były śruby. Teraz w tym nowym - używanym kresek nie będę miał - czy mogę to tak na oko ustawić mniej więcej tak jak w starym? I druga sprawa nie wiem czy mam teraz w odpowiednim ustawieniu ten metalowy trzpień który wybiera biegi. Pozycja "P" jest przekręcając maksymalnie trzpień w lewo (do siebie stojąc przed samochodem) czy prawo (od siebie)?

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    51,8 KB · Wyświetleń: 20

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Przykręcając pozycjoner wyśrodkuj go w otworach ("fasolki"). Dźwignia wybierania biegów pozycję P ma do siebie (stojąc przed samochodem). Używając kabli rozruchowych podłącz akumulator do klem, ustaw dźwignię zmiany biegów na R i obserwując światła wstecznego cofania możesz doprecyzować ustawienie pozycjonera.

Marlukas88

Początkujący
Punktów
1
Przykręcając pozycjoner wyśrodkuj go w otworach ("fasolki"). Dźwignia wybierania biegów pozycję P ma do siebie (stojąc przed samochodem). Używając kabli rozruchowych podłącz akumulator do klem, ustaw dźwignię zmiany biegów na R i obserwując światła wstecznego cofania możesz doprecyzować ustawienie pozycjonera.
I jeszcze ostatnie pytanie. Gadaliśmy przed Świętami o tych dekielkach ze sterownika hydraulicznego. Mówiłem Panu że schodzi farba od środka na tym dekielku. Uznał Pan, że jest to efekt grzania się elektrozaworów. Czy może Pan napisać dlaczego te elektrozawory się grzały? Co mogłoby być przyczyną takiego stanu? Czy nowe eektrozawory też mogą się grzać???

life25

Początkujący
Punktów
0
no i wymienione zawory auto odżyło, wydaje mi się, że przeciąga biegi. olej ciemno brązowy(jf505e revanol), gdybym go sam nie wymieniał to bym nie uwierzył ze był wymieniany i to 3m-ce temu.
Dziękuję za pomoc

Slawomir 002

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Dobry wieczór. Mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że ktoś mi pomoże a chodzi dokładnie o skrzynie automatyczną Galaxy z silnikiem 2.8 . Po wymianie silnika mając skrzynie na wierzchu zlalem stary olej i wymieniłem na nowy i tu jest problem ze wstecznym bo działa tylko jak jest zimny silnik po rozgrzaniu czuć jak się zapina bo lekko szarpnie i nic stoi choć skrzynia pracuje bo po przygotowaniu licznik z kilometrami idzie w górę. Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi

Do góry Bottom