We wtorek mają byćMarlukas88,dostałeś te zawory?
Panie Romualdzie mam pytanie o pozycjoner. Niestety w starym pozycjonerze ten metalowy trzpień w który wchodzi ten pozycjoner był zardzewiały i nie dało się pozycjonera w żaden normalny sposób wyciągnąć (laliśmy to wd40, próbowaliśmy to rozruszać ale niestety się nie udało i pozycjoner wyszedł - uszkodzony). Udało mi się zamówić taki sam używany. I teraz mam pytanie o ustawienie tego pozycjonera. Bo na starym zrobiłem sobie kreski w miejscu gdzie były śruby. Teraz w tym nowym - używanym kresek nie będę miał - czy mogę to tak na oko ustawić mniej więcej tak jak w starym? I druga sprawa nie wiem czy mam teraz w odpowiednim ustawieniu ten metalowy trzpień który wybiera biegi. Pozycja "P" jest przekręcając maksymalnie trzpień w lewo (do siebie stojąc przed samochodem) czy prawo (od siebie)?1. Zablokuj koła i zaciągnij hamulec ręczny.
2. Włącz silnik i zaczekaj aż osiągnie normalną temperaturę pracy.
3. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „D”.
4. Trzymając hamulec, wciśnij pedał gazu (do dechy) i odczytaj wskazanie obrotomierza. Nie trzymaj pedału gazu dłużej niż 4-5 sekund ! Im krócej tym lepiej.
5. Wciśnij hamulec i przestaw skrzynię biegów na „R”.
Nie powtarzaj testu wcześniej niż po 20 minutach! Im rzadziej, tym lepiej.
Wynik, 2200 - 2300 obrotów
I jeszcze ostatnie pytanie. Gadaliśmy przed Świętami o tych dekielkach ze sterownika hydraulicznego. Mówiłem Panu że schodzi farba od środka na tym dekielku. Uznał Pan, że jest to efekt grzania się elektrozaworów. Czy może Pan napisać dlaczego te elektrozawory się grzały? Co mogłoby być przyczyną takiego stanu? Czy nowe eektrozawory też mogą się grzać???Przykręcając pozycjoner wyśrodkuj go w otworach ("fasolki"). Dźwignia wybierania biegów pozycję P ma do siebie (stojąc przed samochodem). Używając kabli rozruchowych podłącz akumulator do klem, ustaw dźwignię zmiany biegów na R i obserwując światła wstecznego cofania możesz doprecyzować ustawienie pozycjonera.