• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skuteczne odgrzybianie klimatyzacji.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc jak skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji ponieważ metoda którą stosuje nie zdaje egzaminu...
Po wyjęciu filtra odkurzam wszystko i uruchamiam ozonator na około godzinę. Oczywiście klimatyzacja na full i obieg zamknięty. Ozonator ustawiony na podłodze po stronie pasażera. Następnie dwukrotnie w odstępach ok 10min spryskuje bezpośrednio parownik preparatem Wurth do dezynfekcji, a następnie jeszcze na parę min uruchamiam klime na obiegu zamkniętym.
Mimo tych zabiegów na następny dzień z wentylacji dalej czuć przez chwilę nieprzyjemny zapach.
Ozonator ma rok i wyraźnie czuć ozon więc zakładam , że jest sprawny. Może jest jeszcze jakaś lepsza chemia od tego Wurth
albo macie swoje sprawdzone sposoby na skuteczne odgrzybianie ? Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Screenshot_20250618-084540~2.png Screenshot_20250618-084457~2.png

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Skuteczne to jest rozebranie i wyczyszczenie nagrzewnicy, popsikasz zabijesz grzyby ale na krótki czas,
narozbierałem się tych nagrzewnic kilkaset i powiem ci że znajdowałem tam różne ciekawe rzeczy.
tu masz przykład nie najdrastyczniejszy

Załączniki

• a.jpg
    a.jpg
    167,4 KB · Wyświetleń: 31
  • b.jpg
    b.jpg
    205,2 KB · Wyświetleń: 31

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Staram się zawsze sprawdzać stan parownika kamerą endoskopową i ostatnio auto które robiłem miało parownik w idealnym stanie, a jednak zapach pozostał.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Po godzinie żeby Ci podsufitka nie spłyneła i inne plastiki ...
nie wiem czy coś rozjaśni ale może warto spojrzeć

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Sposób prawidłowy, tylko się dziwię ze nie daje pozytywnego efektu. Co to za pojazd? Ja włączam ozonator na 30 minut i nikt nie wraca że śmierdzi. Tyle że auta świeże.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
No właśnie też mnie to zastanawia dlatego na początek dołożyłem jeszcze tego wurtha, ale w dwóch autach miałem ten sam problem. Fakt , że wcześniej ozonator dawałem tylko na 30min więc kolejne auto ustawiłem w ramach testu na 1h. Niestety na drugi dzień pierwsze uruchomienie i dalej ten zapach. Auta to opel astra j z 2011r i ford fiesta z 2009r.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Może mysz wlazła do środka i zdechła? Miałem taki przypadek

toldek1

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Astra J miała jakiś problem bo bo nowe auto po tygodniu już cuchnęło, serwis mył parownik , ale po miesiącu dalej zaczęło śmierdzieć, by to dobrze wyczyścić trzeba dowiercieć dwa otwory by dobrze wymyć / dojście od tyłu/, wpierw 2 litry wody wstępne płukani, potem Clinex Nano 1.5 litra odpowiednio dorobiony sprzęt 3 dysze jak na razie skuteczne.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Do od grzybienia stosuje się tego wurtha puchem jak na zdjęciu wyżej oraz ultradźwiękowe czyszczenie klimatyzacji i neutralizatora zapachu zaraz po ultradźwiękach .

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Ozonator jak włączysz to odrazu ozon śmierdzi?
Tak, po kilku sekundach czuć specyficzny zapach .
Po godzinie żeby Ci podsufitka nie spłyneła i inne plastiki ...
nie wiem czy coś rozjaśni ale może warto spojrzeć
Dziękuję za ten film, faktycznie jest z nim kilka ciekawych informacji. Jedna która najbardziej mnie zaciekawiła to ozonowanie na ciepłym powietrzu w celu odgrzybienia nagrzewnicy. Być może tu jest problem, z którym się mierzę choć nieprzyjemny zapach jest raczej głównie w przypadku korzystania z klimatyzacji lub po jej wyłączeniu.

Do góry Bottom