• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Smugi na tarczach hamulcowych.

ZoZol357

Początkujący
Punktów
0
Witam, to mój pierwszy temat na forum.
Od pewnego czasu mam problem z hamulcami w KIA SORENTO III 2017r. Mianowicie po wymianie całego kompletu na BOSCH (przód i tył, klocki, tarcze), na tarczach hamulcowych po kilku hamowaniach (jak dostaną trochę temperatury, ale bez katowania) pojawiają się takie jakby tłuste smugi. Na nowym komplecie zrobione już ze 4k km i od początku nic się nie poprawiło. Nie mam pojęcia co to jest, ale zaczyna mnie to denerwować, bo przy małych prędkościach (do 20km/h) samochód od tego wpada w wibracje. Może ktoś już miał taki przypadek i wie w czym tkwił problem. Zaczynam podejrzewać jakieś wadliwe klocki, że to z nich coś zaczyna wypływać jak się rozgrzeją.
Pozdro

Załączniki

• 20210619_140129.jpg
    20210619_140129.jpg
    500,7 KB · Wyświetleń: 61

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Mogą być wadliwe klocki oraz tarcze . Wibracje mogą być efektem np. zbyt dużego bicia tarcz hamulcowych lub też nadmiernym luzem układu kierowniczego .Smugi same w sobie nie określają jednoznacznie nieprawidłowości w działaniu układu hamulcowego....raczej jest to materiał z jakiego wykonano klocki ...być może zbyt miękki ! Pytanie ...czy wszystko wykonałeś zgodnie ze sztuką (?)..jak auto zachowywało się przed wymianą (?)

ZoZol357

Początkujący
Punktów
0
Przed wymianą nie było żadnego problemu, wibracje pojawiają się po rozgrzaniu układu, wtedy również pojawiają się smugi na tarczach. Na zimno problem nie występuje. Wszystko zgodnie ze sztuką, jest to mój prywatny samochód, także nawet z pedantyczną starannością. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Chyba będę musiał reklamować.

ZoZol357

Początkujący
Punktów
0
Mierzyłem, około 0,03 mm, nawet trochę mniej, czyli w normie.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
W tym aucie są za małe tarcze do masy auta, łatwo się przegrzewaja. Oryginał lepszy od Boscha ale nie znacznie. Też będą pojawiały wibracje po rozgrzaniu

ZoZol357

Początkujący
Punktów
0
Tutaj właśnie chodzi o to, że na tarczach nie ma śladów przegrzania, po 4k km ich bicie nie odbiega od normy. Dodam jeszcze, że taki efekt występuje też z tyłu (również nowy komplet bosch), gdzie taka wysoka temperatura tarcz nie jest osiągana. Na zimno wibracji i smug brak. Kiedy tarcze się rozgrzeją, wtedy pojawiają się smugi i wibracje, ale nie rozgrzewam ich też nie wiadomo jak, żeby się to pojawiło. Jak dla mnie te smugi to jakaś wada w składzie klocków hamulcowych, substancja, która wydobywa się z nich po rozgrzaniu. I to daje efekt wibracji, trzeszczenia przy małych prędkościach. Tarcze może i faktycznie są trochę za małe, ale wcześniej miałem Nissana X-TRAIL T31, waga podobna, a średnica tarcz była sporo mniejsza i takie problemy nie występowały, jedynie szybsze zużycie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Ale Bosch nie jest producentem tarcz czy klocków tylko pakowaczem !!! i to wielu produktów , a jak nie wierzysz to porównaj sobie akumulator varty i bosch . Jak chcesz nie mieć problemów z hamulcami to albo ATE albo oryginał czyli też ATE tylko w pudełku opla .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tutaj właśnie chodzi o to, że na tarczach nie ma śladów przegrzania, po 4k km ich bicie nie odbiega od normy. Dodam jeszcze, że taki efekt występuje też z tyłu (również nowy komplet bosch), gdzie taka wysoka temperatura tarcz nie jest osiągana. Na zimno wibracji i smug brak. Kiedy tarcze się rozgrzeją, wtedy pojawiają się smugi i wibracje, ale nie rozgrzewam ich też nie wiadomo jak, żeby się to pojawiło. Jak dla mnie te smugi to jakaś wada w składzie klocków hamulcowych, substancja, która wydobywa się z nich po rozgrzaniu. I to daje efekt wibracji, trzeszczenia przy małych prędkościach. Tarcze może i faktycznie są trochę za małe, ale wcześniej miałem Nissana X-TRAIL T31, waga podobna, a średnica tarcz była sporo mniejsza i takie problemy nie występowały, jedynie szybsze zużycie.
Zastanów się nad założeniem większych hamulców jeśli takie są dostępne :)

ZoZol357

Początkujący
Punktów
0
Nie byłby to głupi pomysł, ale to KIA, a nie VAG, że zmieniasz jarzmo i praktycznie wszystko pasuje z S albo RS. Chyba kupię jakieś lepsze tarcze i klocki typu Textar PRO. Tylko szkoda kasy, na cały komplet BOSCH, spróbuję zareklamować i żądaniem zwrotu pieniędzy, jak dla mnie to i tak jest jakaś wada fabryczna. Tak jak wspominałem w X-trailu nie było takich problemów (również jeździłem na BOSCH), pomimo tego, że średnica jeszcze mniejsza, a mój styl jazdy się nie zmienił. Nie tłumaczyłbym tych smug przegrzewaniem, bo występuje to też z tyłu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nie byłby to głupi pomysł, ale to KIA, a nie VAG, że zmieniasz jarzmo i praktycznie wszystko pasuje z S albo RS. Chyba kupię jakieś lepsze tarcze i klocki typu Textar PRO. Tylko szkoda kasy, na cały komplet BOSCH, spróbuję zareklamować i żądaniem zwrotu pieniędzy, jak dla mnie to i tak jest jakaś wada fabryczna. Tak jak wspominałem w X-trailu nie było takich problemów (również jeździłem na BOSCH), pomimo tego, że średnica jeszcze mniejsza, a mój styl jazdy się nie zmienił. Nie tłumaczyłbym tych smug przegrzewaniem, bo występuje to też z tyłu.
A może jeszcze pomierz temperatury do jakich się rozgrzewają tarcze

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Textar robi kiepskie hamulce . W np. e60 bardzo szybko sie gna . Najdłużej wytrzymują oryginały oraz ATE . W wielu koncernach ATE robi całe układy hamulcowe na pierwszy montaż .

Kiniam

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Nadrenia Palatynat Trewir.
Księgowi rządzą więc jakość bardziej ekonomiczna.
Widocznie trafiłeś na taki produkt.
Bosch ma swoje fabryki, gdzie produkuje elementy systemów hamulcowych.
Mam tarcze 8 lat/ 150 tys.km Bosch/Buderus, nadal w wyśmienitym stanie.
Textar robi bardzo dobre tarcze i klocki wszystko zależy dla kogo i na jaki rynek.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Bosch nie produkuje tarcz , klocków , akumulatorów , żarówek , wycieraczek i innych materiałów eksploatacyjnych jest pakowaczem . Bosch produkuje przepływomierze , sondy lambda , sterowniki ( abs , sinika ) czyli zaawansowana elektronikę .

Ciekawe czyli moi znajomi którzy biorą tak jak ja bezpośrednio z hurtowni też mieli pecha ?? Nie sądzę .

Punktów
0
Miasto
Reda
Witam kolegę od tych tarcz BOSCH i innych kolegów też witam.
Miałem taki sam problem z tarczami BOSCH i klockami. Krótko po wymianie całego kompletu też pojawiły mi się takie smugi na tarczach. Następnie pojawiło się bicie i drgania na kierownicy podczas hamowania. Pojechałem do gościa, co prostuje tarcze na maszynie. Jak wyjął klocki to się wysypały i klocki były całe popękane. Nie było z mojej strony żadnego przypalenia tarcz ani gwałtownego mocnego hamowania. Tarcze były krzywe i trzeba było dość sporo szlifować. Po tej "renowacji" tarcz chwilowo było w porządku. Nowe klocki też BOSCH. I po niespełna roku od wymiany kompletu hamulcowego, wymieniłem znowu cały komplet hamulców na TRW. I problem zniknął do momentu aż sprzedałem auto. Wtedy autem moim był niezastąpiony VW Passat B5/lift.
Teraz od roku mam HYUNDAI-a i40 i trzy miesiące temu wymieniałem komplet hamulcowy na TEXTAR i nie ma żadnych problemów z hamulcami. A.. Razem z wymianą hamulców wymieniłem też przewody hamulcowe na takie w stalowym oplocie. Hamulce Żyleta.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
1rok czekał na odpowiedź

Do góry Bottom