• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spadek jakości narzędzi niegdyś niezłych producentów

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
W hazecie też pokładałem pewne nadzieje, szczególnie podobaja mi sie ich pneumaty. A tych narzędzi Heyco w Polsce praktycznie nie ma, a latarką, nożem i suwmiarka auta nie naprawie (mniej wiecej tyle jest dostepne). Zaufam Jonneswayowi i Honitonowi bo mam już tego troche a reszte uzupełnie polecanym przez Bihorke Tengtoolsem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ym przez Bihorke Tengtoolsem
Dyziek VW jeśli masz NIP -firmowy ( stuernumer ) zaloguj się na ich stronie . Kupisz co chcesz i bez podatku . Na firmę kupisz u wszystkich producentów bezpośrednio . Heyco (czyt. Haijko ) również .
Można również przez ebay .

mlody1984

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kościerzyna
Dostałem dziś telefon ,że moja reklamacja na ściągacze łożysk Yato została uznana w hurtowni.Teraz mogę odebrać
kasę albo inny sprzęt .I teraz właśnie pytanie :Które ściągacze najlepiej się sprawdzają ,jakiej firmy mają porządną wytrzymałość? Jakie są wasze doświadczenia.[/QUOTE]

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dostałem dziś telefon ,że moja reklamacja na ściągacze łożysk Yato została uznana w hurtowni.Teraz mogę odebrać
kasę albo inny sprzęt .I teraz właśnie pytanie :Które ściągacze najlepiej się sprawdzają ,jakiej firmy mają porządną wytrzymałość? Jakie są wasze doświadczenia.
[/QUOTE]
jonnesway

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Honitona mam tylko starego, natomiast Jonneswaya mam dość świeży może roczny zestaw 3/8 cala i poza nasadkami które mogłby być twardsze (do kręcenia w zupelności wystarczające, natomiast zostają ślady po pobijaniu) wszystko ok, grzechotka super, wszystko raczej bez zastrzeżeń

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Ja kupiłem zestaw yato 6 lat temu i do dzisiaj się sprawuje 1/2 3/8/nawet 1/4
Torxy połamane ale to normalne

Wiem ze nie ceny polskie ale.. snap-on może nie jest wieczny ale gwarancja od ręki na WSZYSTKO
I jeszcze mac-tools no ale to jak mowie ceny straszne

Za 3/8 grzechotke snap-ona dałem 400 zł ta dłuższą
Myślałem sobie do polski kupić yato wózek z wyposażeniem ale z tego co piszecie to chyba odpuszczę

Jeszcze napisze o covala płasko oczko ..... nawet 10tka złamała się ehhhh....

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
stare kingtony sprawują się rewelka(choć ostatnio nasadka 19 pękła ale latała udarem to miała prawo po tylu latach,stare proxxony latają bez problemu,trochę honintonów lata już kilka lat bez problemów,stary STANLEY rewelacja mam je już ponad 20 lat nic się nie dzieje,Boże jaki ja już stary jestem:( a przecież tak nie dawno wszystko kupowałem,oczywiście trochę PRL-wskich nie do zajechani,mam jeszcze trochę narzędzi polskich KUŹNIA też się sprawują ,zauważyłem że te wszystkie graty ze średniej i niższej półki robi jedna fabryka w chinach tylko rączki z napisami pod potrzeby danego dystrybutora zmieniają tak jak wózki narzędziowe itp toczka w toczkę takie same tylko naklejka z logo inna

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Dzisiaj jakbym miał możliwość zakupu Irimo - to bez zastanowienia bym to zrobił
niestety, wycofała się z naszego rynku
a, firma "matka" jest znacznie droższa

Tengtools - też jest OK

na Hazeta miałem reklamacje i to na grzechotki 600n
i na zbiorniki ciśnieniowe
same klucze mają fajne ....reszta to pewnie konfekcja z chin
Vigor niby robiony we francji - bity poziom yato

Z taniochy:kupuje wyroby Energy - np. klucze o symbolu NE00189 ,kosztują niewiele
a, ludzie sobie chwalą

bossmanik

Początkujący
Punktów
2
Witam. Nie jestem z zawodu mechanikiem, ale w wolnych chwilach przebywam w swoim garażu - warsztacie i dłubie przy swoich autach lub znajomych oraz rodziny. Pracowałem na różnych zestawach min: yato, jonnesway, neo tools, grene, hans, beta.
Generalnie z listy firm produkujących narzędzia, które są w moim warsztacie klasyfikacja wygląda następująco :
1. Honiton dla mnie bezapelacyjnie nr.1. Posiadam zestaw w walizce 1/4", 3/8", 1/2". Równorzędne z honitonem jest dla mnie Grene - dobra jakość, dożywotnia gwarancja, wysoka cena, bezproblemowo wymienią uszkodzoną nasadkę lub klucz na nowy. Używam tej marki kluczy płasko oczkowych, oczkowych z grzechotką, torxy, nasadki długie i krótkie, imbusy wszystko na 1/2". Do tej pory obsmykla mi jedna nasadka torx t30 z mojej winy.
2. Hans, beta (z produkcji lat 1999-2003 - bez zastrzeżeń.
3. Jonnesway używam krótki okres więc narazie jest ok.
4. Neo tools - mam dużo szczypiec, wkrętak ów klucze płasko oczkowe jako zestaw awaryjny nie są tak katowane jak grene, ale z rurą dają też radę.
Yato - wg mojej opinii marka przeznaczona dla użytkowników rzadziej wykonujących naprawy. Przy takim stopniu intensywności wytrzymają również lata.
Mam jeszcze zestaw w plastikowej walizce 1/2",1/4" kupiony za 120 czy 130zl już dokładnie nie pamiętam na giełdzie i oprócz nasadek 13 i 17 to jeszcze mała grzechotka przeskakuje, a zestaw ma już jakieś 11-12 lat.
Nie wymieniałem tu narzędzi po ojcu z PRLu nie bez powodu - podejrzewam, że one jeszcze mnie przeżyją.
Ogólnie co jakiś czas dokupuje sobie narzędzia Honiton bo zrobiły na mnie piorunujące wrażenie. Jest to czeski producent, ale myślę że jest ok.
Nie wiem czy wszystko to co napisałem komuś pomoże, bo nie jestem zawodowym mechanikiem, ale przez kilkanaście lat używania producentów narzedzi przeze mnie wymienionych, w takim zestawieniu mogę wyrazić swoją opinię na ich temat.

Pozdrawiam wszystkich.
Jacek.

Do góry Bottom