Witam. Nie jestem z zawodu mechanikiem, ale w wolnych chwilach przebywam w swoim garażu - warsztacie i dłubie przy swoich autach lub znajomych oraz rodziny. Pracowałem na różnych zestawach min: yato, jonnesway, neo tools, grene, hans, beta.
Generalnie z listy firm produkujących narzędzia, które są w moim warsztacie klasyfikacja wygląda następująco :
1. Honiton dla mnie bezapelacyjnie nr.1. Posiadam zestaw w walizce 1/4", 3/8", 1/2". Równorzędne z honitonem jest dla mnie Grene - dobra jakość, dożywotnia gwarancja, wysoka cena, bezproblemowo wymienią uszkodzoną nasadkę lub klucz na nowy. Używam tej marki kluczy płasko oczkowych, oczkowych z grzechotką, torxy, nasadki długie i krótkie, imbusy wszystko na 1/2". Do tej pory obsmykla mi jedna nasadka torx t30 z mojej winy.
2. Hans, beta (z produkcji lat 1999-2003 - bez zastrzeżeń.
3. Jonnesway używam krótki okres więc narazie jest ok.
4. Neo tools - mam dużo szczypiec, wkrętak ów klucze płasko oczkowe jako zestaw awaryjny nie są tak katowane jak grene, ale z rurą dają też radę.
Yato - wg mojej opinii marka przeznaczona dla użytkowników rzadziej wykonujących naprawy. Przy takim stopniu intensywności wytrzymają również lata.
Mam jeszcze zestaw w plastikowej walizce 1/2",1/4" kupiony za 120 czy 130zl już dokładnie nie pamiętam na giełdzie i oprócz nasadek 13 i 17 to jeszcze mała grzechotka przeskakuje, a zestaw ma już jakieś 11-12 lat.
Nie wymieniałem tu narzędzi po ojcu z PRLu nie bez powodu - podejrzewam, że one jeszcze mnie przeżyją.
Ogólnie co jakiś czas dokupuje sobie narzędzia Honiton bo zrobiły na mnie piorunujące wrażenie. Jest to czeski producent, ale myślę że jest ok.
Nie wiem czy wszystko to co napisałem komuś pomoże, bo nie jestem zawodowym mechanikiem, ale przez kilkanaście lat używania producentów narzedzi przeze mnie wymienionych, w takim zestawieniu mogę wyrazić swoją opinię na ich temat.
Pozdrawiam wszystkich.
Jacek.