• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalony alternator, wahania napięcia

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Ml w164 v6 cdi . Od początku.... klient zmienił alternator (u kogoś) ładowania dalej brak, postanowił pojechać do ASO, tam stwierdzili że alternator się grzeje i nie ładuje. Klient przyjechał do mnie z kolejnym alternatorem gdyż ten który był założony miał być rzekomo wadliwy. Wymieniłem , odpaliłem i początkowo było 14.2v i po chwili zaczęło spadać aż do 13.10v i się zatrzymało, cos tam kombinowałem i ładowanie zaczęło powoli wzrastać ale zaczęło wzrastać i przy 19v więc musiałem przerwać pracę silnika. Na wzbudzeniu jest 10v z hakiem Aku naładowany do pełna. Wszystko mierzone na wyjściu z aku do masy jak i z auta tak i z budy Pomysły?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
alternator nowy czy używka?

masz możliwość go sprawdzić na zewnątrz, na stole?
masz tester, (lub dostęp)do regulatorów napięcia?

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Nowy , regenerowany oczywiście.
Niestety w Polsce nie jestem a tu się nikt nie trudni się śledztwem, poprostu wymienia się na nowe.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja tu miałem ostatnio przeboje z Insignia. Ale skończyło się to ma tym, że wsadziłem Ori używkę. Czyli w sumie operacja pochłonęła 2 regenerację i 2 alternatory. Także różnie to bywa

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Już mi kiedyś ktoś wspominał że tylko ori. Muszę właściciela zapytać czy ma ten stary originał.
Spróbuję jeszcze podmienić aku ale nie sądzę żeby to cos zmieniło

Do góry Bottom