• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sposób montażu opon na felgach

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Drodzy Koledzy,

Z wulkanizacją mam do czynienia od dłuższego czasu. Ostatnimi czasy spotkałem pewną osobę, która przyjechała samochodem osobowym z przednim napędem. Moją uwagę zwrócił fakt sposobu montażu opon kierunkowych na felgach.
Otóż przednie opony kierunkowe zamontowane były poprawnie, zgodnie z zaleceniami producenta. Tylne natomiast założone są odwrotnie, niż zalecony kierunek. Na zwróconą uwagę klient stwierdził, że wymiany opon dokonywał w ASO swojej marki. Tam zalecono mu, aby tylne opony założyć odwrotnie, jakoby pozytywnie wpływało to na drogę hamowania na śliskiej nawierzchni.
Jeśli chodzi o skrócenie drogi hamowania na nawierzchni pokrytej śniegiem - może rzeczywiście coś w tym jest. Ale co w przypadku, gdy w trakcie opadów deszczu na drodze znajduje się warstwa wody, a opona niejako jej nie odprowadza, tylko wciąga pod spód?
Słyszał ktoś z Was o takiej szkole, czy może było to wytłumaczenie, żeby nie zamieniać miejscami felg po ich zakręceniu?

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Pewne rzeczy ciężko przegadać, skoro ASO tak zalecił :).
Czyli tak jak podejrzewałem, źle zamontowali. Felgi wyposażone w czujniki ciśnienia powietrza, także zamiana odpadała, trzebaby ponownie demontować i montować oponę, o wyważaniu nie wspominając.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
W przypadku kierunkowych opon to musi być zgodnie z kierunkiem, ale zastanawiam się jak wpływa na jazdę założenie odwrotnie asymetrycznego bieżnika?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
W przypadku kierunkowych opon to musi być zgodnie z kierunkiem, ale zastanawiam się jak wpływa na jazdę założenie odwrotnie asymetrycznego bieżnika?

nieodczuwalne. zwróć uwagę, że kupując 4szt, nie są one podzielone parami. na prawej stronie bieżnik układa się inaczej niż na lewej. pytałem się kiedyś przedstawiciela, ale nie umiał sensownie tego wytłumaczyć.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Dlatego tez zastanawiam sie. Potem napisze swoje przemyślenia.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
W aucie tego nie sprawdzałem ale kiedyś oponę w motocyklu z przodu założyłem tak jak powinna być z tyłu czyli strzałką choinki do przodu a potem ją odwróciłem zgodnie z zaleceniem że ta sama opona powinna być przodu zamontowana choinką odwrotnie noi się ździwiłem że przód zaczął lepiej hamować. Moze tu chodzi o mniej więcej takie porównanie, ale w aucie bym nie powiedział żeby tak było, najlepiej kolego jakbyś podał model opony to wtedy było by łatwiej coś znaleźć i przedyskutować.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
W aucie tego nie sprawdzałem ale kiedyś oponę w motocyklu z przodu założyłem tak jak powinna być z tyłu czyli strzałką choinki do przodu a potem ją odwróciłem zgodnie z zaleceniem że ta sama opona powinna być przodu zamontowana choinką odwrotnie noi się ździwiłem że przód zaczął lepiej hamować. Moze tu chodzi o mniej więcej takie porównanie, ale w aucie bym nie powiedział żeby tak było, najlepiej kolego jakbyś podał model opony to wtedy było by łatwiej coś znaleźć i przedyskutować.

może przez chwilę lepiej hamować ze względu na wytarcie przeciwne bieżnika ale głównie chodzi o odprowadzanie wody i tu niema dyskusji czy to opona kierunkowa czy asymetryczna.. montaż taki jak zaleca producent

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jeżeli chodzi o asymetryczną oponę to mając założone (I- inside, O- outside):
O..I ----oś-----I...O Jest ok wg producenta.

I...O----oś-----O..I Założenie źle, ale patrząc obrazkowo to: prawe koło z górnego obrazka jest jak lewe z dolnego i lewe z górnego jest jak prawe z dolnego. Teoretycznie podobnie, więc odprowadzenie wody powinno też być podobne. A jednak ktoś to zaprojektował, tak, a nie inaczej. My trzymamy się wytycznych, ale żaden z handlowców nie potrafi tego wyjaśnić :D

Jeżeli chodzi o motocykle i jodełkę "pod prąd" z przodu. Jako czynny jeździec zauważyłem, że przede wszystkim podczas jazdy w deszczu nie wyrzuca wody na zewnątrz tylko wciąga do środka ładnie w błotniczek. Dzięki temu buty nie są tak zgnojone :D
Gdzieś kiedyś czytałem, że takie założenie ma wpływ na prowadzenie w zakręcie oraz lepszą stabilizacje przy hamowaniu oraz powoduje bardziej równomierne zużywanie opony,

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Michelin produkował zimówki, które na oś beznapędową montowało się odwrotnie do kierunku jazdy ,ale to było lata temu. Obecnie tylko motocyklowe się spotyka.Ale to ASo, więc nei ma się co dziwić :)
sprawdzałem na tylnej osi, i różnica bardzo niewielka , większą różnice bywają przy założeniu opon różnych producentów.

Na zwróconą uwagę klient stwierdził, że wymiany opon dokonywał w ASO swojej marki.
pewnie aso założyło opony na felgi, a pacjent sobie sam je zmieniał i się pomylił.kiedyś miałem takiego rozbuchanego pacjenta, bo diagnosta na przeglądzie zwrócił mu uwage

Ostatnia edycja:

serwisopony

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Lublin
mogliby jeszcze tak asymetryczno-kierunkowe tak robić, ciekawe co by się działo :)
Na szczęście mało takich.

Zazwyczaj ludzie czepiają się asymetrycznych Rainexpert 3, że dwie mają odwrotnie a dwie dobrze... a jak byk jest napisane OUTSIDE. 90% zrozumie po dłuższej chwili...eeh

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Tak samo strzałka w logo Dunlop'a często klientów myliła.

Do góry Bottom