• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprężarka klimatyzacji Volvo zc90

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
Witam mam pytanie odnośnie pojemności kompresora , a mianowicie muszę kupić nowy i wymienić znalazłem zamiennik NRF o tym samym numerze oem VOLVO OE-31250606 wszystkie parametry się zgadzają oprócz pojemności ten zamiennik NRF ma pojemność 170cm a oryginał Valeo 180cm. Czy jest to jakiś problem? Bo nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie.

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
Ok wielkie dzięki za szybką odpowiedz

To może jeszcze się zapytam o taką sprawę bo nie znam się na sprężarkach od klimy . Moja zaczęła głośno pracować to znaczy jest to stukot ale nie metaliczny tylko głuchy takie (turkotanie) po rozłączeniu sprzęgiełka jest cisz. Czy to może oznaczać brak oleju? Nadmienię że jak włączę klimę to chłodzi dobrze tyle że głośno pracuje

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
powolutku zaczyna się zacierać, jak rozbierzesz, zobacz czy nie ma opiłków. jeśli są, to wymiana parownika z osuszaczem i płukanka układu, bo nowa pompa długo nie pociągnie.

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
właśnie że chyba nie będę się bawił w rozbieranie tylko kupię ten zamiennik i wymienię. Radzisz od razu przepłukać i coś jeszcze wymienić?

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
Może ktoś ma dostęp do dokładnego schematu klimatyzacji do mojego volvo XC90 z 2007r 3,2l , a dokładnie rozmieszczenie poszczególnych składników (osuszacz,filtr rozprężny,dysza dławiąca itd.)

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
No niestety tu cię i się zmartwię bo jak klimę wyłączę to jest cisza a z tego co się orientuję to jak pada sprzęgiełko to czy sprężarka jest załączona czy nie to sprzegielko tłucze

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zgadza się. Teraz zetknąłem jaka to sprężarka. Teraz nawet żeby mieć gwarancję to i tak musisz skraplacz i osuszacz wymienić A resztę wyplukac

przemolka1

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Olsztyn Dusseldorf
No właśnie te koszta sprężarka + osuszacz =300euro za wymianę i płukanie chcą 550euro . Zeby nie to płukanie to sam bym to zrobił

Ptp Bartosz

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIELSKO-BIALA
Ilosci % ileju w poszczególnych elementach: sprezarka 50%, parownik 20%, osuszscz 10%,zawor/dysza10%,przewody 10%.
Podsumowujac jesli wymienisz tylko osuszacz,a w ukladzie jest 170 ml oleju-to zabierasz z ukladu ok 17 ml oleju.
Warto przy wymianie sprezarki sprawdzic ile oleju bylo w starym kompresorze.
Piszesz ze sprezarka stuka.moze to byc spowodowane nieprawidlowa iloscia oleju-np przeolejenie ukladu.

Do góry Bottom