• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprawdzenie Mazda 323F BA 1,5

Alaniasty

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-WA
www.druk-team.pl
Mam pytanie, czy jest ktoś w W-wie ( lub bliskich okolicach ) gdzie mógłbym podjechać na sprawdzenie wszystkich parametrów na kompie..?
Prosze o informacje

P

PogotowieSamochodoweUK

Zapewne jest, ale brzmi to pytanie jak bys chcial za free:D
A co sie dzieje ze chcesz przeszper zrobic?

Alaniasty

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-WA
www.druk-team.pl
no nie za free.. ale muszę sprawdzić co się dzieje że się dławi - przy zmianie przełożenia z 2 na 3 i z 3 na 4 przy obrotach 2500 ( przewody są ok, świece też, rozrząd ok ) sprawdzałem błędy na kompie przy pomocy diody i nic nie pokazywało, ale sprawdziłem też czy w/w sposób działa i po odłączeniu czujnika przepływomierza pokazał błąd 8 ( 8 razy mignęła dioda zgodnie z opisem błąd czujnika ) Elektryk sprawdził kilka tematów i stwierdził ( ale nie do końca się zna na Mazdach ) że na 60 % to aparat zapłonowy..Dodam że obroty ma stabilne 700/800 a przy wyższych obrotach (3500-4000) problem robi się znikomy

P

PogotowieSamochodoweUK

Dla mnie tez to aparat zaplonowy. Tam chyba juz elektroniczny jest bez rozdzielacza prawda? Jak sie ''wypalil'' to juz tylko wymiana.
A na diagnostyce nie pokaze ci nic w tym przypadku oprocz wypadania zaplonow wiec nic wiecej niz wiesz sie nie dowiesz.
Diagnosta powie ci ze swiece, kable, aparat i czujnik polozenia walu do sprawdzenia.

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak jest mechaniczny rozdzielacz, to wystarczy go wygrzebac na stol i ladnie wszystko poczyscic i wszystko wroci do normy. No chyba ze to juz tam powypalalo wszystko to wtedy tak, do wymiany. Ale ja bym sprobowal przeczyscic jednak;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Mozesz to oczyscic papierem 500-800 i jako zabezpieczenie mozesz spryskac wd40 i wytrzec do sucha bawelna. Bedzie delikatna warstwa na stykach zapbiegajaca utlenianiu sie ich. Pamietaj tez o psiknieciu tam gdzie podlaczasz kable i najlepiej cyknij fotke lub zapisz na kartce ktory kabel gdzie idzie i gdzie gora a gdzie dol cewki bo niektore da sie o 180 stopni obrocic bez zauwazenia tego.

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie nie.... kontakt to do czyszczenia, a tym asz natluscic zeby nie krylo sie nalotem z czasem;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Aaaa.... to widze cos nowego 2in1:D Ja to znam tylko taki do czyszczenia co jak eter odparowuje i zostawia suche styki bez smarowania.

P

PogotowieSamochodoweUK

A, no tego to nie znam. Ja pamietam i mam jeszcze w zapasie takie male niebieskie puszki 50ml kontakt do elektroniki.

Do góry Bottom