• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprinter 2.2cdi ciężko odpala

Balik40

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Witam. Auto od poczatku miało problem z odpalaniem. Wstępnie ocenilem na podstawie przelewów ze dwa wtryski do regeneracji. Po tym juz pali ale trzeba długo kręcić. Na kompie ciśnienie na listwie po zgaszeniu 7bar. Na pracującym 360-390bar. Odpala jak osiągnie 120bar. Wymienilem oringi na zaworze regulacji cisnienia i przeczyscilem go w myjce, w 40c i w rozpuszczalniku i juz myślałem ze sprawa załatwiona bo odpalil od strzała prawie. Ale kolejne odpalania były coraz to gorsze. Teraz auto trochę kopci i dużo pali. Aha na kompie jak patrzę regulacje zaworu CR to cały czas jest zero procent może komp mi nie czyta. Launch. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Może jakieś pomysły jak dobrze ten zawór wyczyścić. Zawór sprawny elektrycznie 2.4 ohm.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Paliwo się nie cofa ? Czasem najprostsze przyczyny są najmniej zauważalne.

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
na bank nie zawór szukaj jak kolega pisze może paliwo się cofa (zapowietrza się )

Balik40

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Ale jak zgasze nawet po sekundzie juz trzeba kręcić z 10 20 sekund. Chociaż z rana jest najgorzej. Muszę popatrzeć te przewody. Chciałem oringi na przelewach po wymieniać ale nie mogę ich dostać.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
W dobrym hydraulicznym dostaniesz ;)

Robiłeś krówkę na pompkach ?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Najczęściej padają oringi na przewodach paliwowych, tam jest chyba 4 albo 5 kupisz spokojnie w IC chyba po 8zł.
Ale też pompa może przepuszczać i też są zestawy do regeneracji. Zwróć uwagę że jak paliwo schodzi to nie ma wycieków i nie ma co sugerować się tym że jest sucho.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
a sprawdziłes moze jeszcze raz przelewy?
Przy odpalaniu zwor powinien miec jakies 30% wypełnienia, na wolnych obrotach jakies 14-15%
A cisnienie na wolnych powinno byc 270-290 bar.
Przez przelewy wtryskiwaczy nie zapowietrzy sie, nie ma takiej mozliwosci.
Sprintek rowniez ma pompe wstepna elektryczna, i jak podaje mniej niz 1,5bara beda takie cyrki

Balik40

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Nie przelewów nie ale na wolnych ma jakieś 380bar. Oringi na przewodach muszę to sprawdzić bo tam przy filtrze paliwa ktoś ta zlaczke plastikowa połamał może to to. Współczynnika wypełnienia nie sprawdzenia bo nie mam oscyloskopua na kompie pokazuje ccały czas 0 proc.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Zrób test przelewów. Pewnie któryś puszcza na przelew paliwko.

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Popuść wtryskiwacz i jak autko postoi 1h to niech ktoś zacznie kręcić a ty zobacz czy paliwo od razu idzie na wtryskiwacz czy trzeba dłuższą chwilę odczekać aż pompa nabije paliwa. Miałem taki przypadek i tak jak kolega Bartek-diesel napisał pompka wstępna była do wymiany dawała 0,7 bara.

Do góry Bottom