• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprinter 315 cdi brak mocy .

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam wszystkich zainteresowanych moim tematem.Sprinter 315 cdi czyli 2200 cm 150 koni bi turbo brak mocy .Auto z trudem rozpędza się do 100 kmPali ok 18l na 100.Włączona kontrolka silnika błąd 1955 nie opisany w skanerze.Ciśnienie paliwa 700 bar ciśnienie doładowania 1,3 bar przy 3000 obr/min.silnik równo pracuje nie dymi dobrze zapala.Wyposażone w dpf i egr—widać czysty.Auto świeże od handlarzy nieznnana historia.Widać też że było coś szukane znali temat ale nie rozwiązali i zostawili.zaczecam do wypowiedzi.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Musisz to starką zdiagnozować, uniwersalne cuda pokazują, 1955 to od sterownika świec żarowych pewnie nawet tego błędu tam nie ma. Miałem to samo w 518-ce cdi, nawet na tym forum było opisane. Najprawdopodobniej offset przepływomierza się zmienił i trza go wrócić do punktu wyjścia.

Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
A wiekszosc testerow robi juz ta operacje bo nagminny problem

Ostatnia edycja:

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Przepraszam nie dopatrzylem dpf został usunięty auto posiada tylko katalizator sterowany sondą.W sterowniku silnika można odczytać poziom zapełniena dpf—u.natomiast fizycznie go brak.Zastanawiam się jak został zmieniony program sterownika.bo spalanie jest bardzo duże przypominam 18 ł na 100 przy spokojnej jeździe pustym autem.Ok uniwersalne testery mogą pokazywać bzdury to wiem.ale nie kupię teraz nowego testera.Proszę o podpowiedź na co zwrócić uwagę w tym aucie.podczas szukania problemu.Wczoraj podpinalem kompa brak błędów a kontrolka silnika świeci.klient dzwonił puźnij że zgasła ale to nic nie zmieniło.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie wiadomo kto co zrobił przy wycięciu dpf-a, masz emulator? może mapy w sterze trzeba zobaczyć, a przepływomierz co pokazuje live?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Auto swierze od handlarzy to moze sobie pomarzyc o orginale.
Tj wlasnie sprinter-potrafi wrocic jak bumerang po dpf off nawet po kilku tysiacach kilometrow a jest w pl bardzo malo firm ktore zrobia to poprawnie.
Masz zagryche a handlarzyna musial to zrobic tanio i stad problem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
To niech wali do aso na aktualizacje,bedzie mial ori i dpf on napewno.

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Czyli wracamy do ori ale tam już niema banki dpf i manometra rożnicowego.jak będzie pracował silnik w takiej konfiguracji.Ok proponujecie że trzeba kupić dpf i i calą resztę?.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Pojdziesz z torbami jak kupisz wszystko.
Do dobrego tunera auto zaprowadzic,niech wykombinuje ori flash pod numer softu.
Wgra i bedzie wiadome co sie dzieje i w co uderzyc,badz na starym pliku zrobi poprawke a co najwazniejsze sprawdzic i przywrocic ewentualnie dtc niepotrzebnie wywalone.
Tanio nie bedzie za poprawienie fuszery.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Za spadki mocy w tym silniku odpowiedzialne sa jeszcze jlapki w dolocie oraz elektrozawory,np.ten,ktory reguluje wartosc podcisnienia sterujacego wydajnoscia turbiny, oraz zaworu EGR(starsze silniki)

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Ok to silnik z dwoma turbinami jedna mała bez zmiennej geometrii druga większa z zmienną geometrią pracują na wspólną rurę czyli równolegle przetworniki podciśnienia są identyczne jeden z nich jest nowy,zamieniłam je miejscami bez zmian. Egr jest sterowany elektrycznie.

Dzięki za zainteresowanie moim tematem będę pisał co dalej jak będą jakieś efekty.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Auto swierze od handlarzy to moze sobie pomarzyc o orginale.
Tj wlasnie sprinter-potrafi wrocic jak bumerang po dpf off nawet po kilku tysiacach kilometrow a jest w pl bardzo malo firm ktore zrobia to poprawnie.
Masz zagryche a handlarzyna musial to zrobic tanio i stad problem.
nie dawno przerabiałem ten temat i dlatego pytałem o emulator, na szczęście mam blisko speców od dpf-ów off, ale nie musiałem korzystać na razie z usług.
Pokapowałem że nie ma dpf-a bo wisiały kable i emulator a nie zaglądałem pod niego, potem zszedłem do kanału i tylko potwierdziło się. Na razie wyczyściłem ster i się pozbyłem go i pewnie wróci, był na dymienie na zimnym na biało i utratę mocy.
Wymieniłem regulator ciśnienia bo spadało ciśnienie i filtr paliwa profilaktycznie, na razie mu przeszło.

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Niema emulatora zrobili coś w sterowniku tylko że twierdzą że nic nie robili.Właściciel auta rozmawiał ze sprzedającym.Auto jeździ jakby miało 80 koni.Niema istotnych błędów więc niewiem czego się czepić.

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Wcześniej też miałem takiego sprintera zero mocy dymił na biało jak parowóz ale klijent nie zostawił auta na naprawę.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Za spadki mocy w tym silniku odpowiedzialne sa jeszcze jlapki w dolocie
W tych silnikach nie ma żadnych klapek w dolocie oprócz klapy gaszącej reszta się zgadza, ale jakiś błąd powinien wywalić skoro nie ma mocy, pozatym świeci się check i to na pewno nie od świec żarowych bo od tego jest inna kontrolka, sugeruję jednak podpiąć to pod star diagnozę może coś zobaczy i wskaże drogę ale jak wolisz szukać po omacku to powodzenia Pablo.

Sprawdź jeszcze w rzeczywistych czy działa czujnik sprzęgła, bez niego nie wejdzie powyżej 3000rpm. I czy wtryski dokodowane.

Ostatnia edycja:

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Star diagnoza nic nie wykazała.Klijent był w 2 innych warsztatach później wrócił do mnie podzielić się wiadomościami.Zdania były bardzo odmienne jeden twierdzi że usterka mechaniczną silnika .Zdania drugiego nie przytoczę ponieważ nie wnosi nic nowego .W czasie z komputerem auto ma" przebłyski "mocy i wychodzi wychodzi jakby turbo się zacinało przy Max obciążeniu przepływomierz pokazuje 1700 ciśnienie ładowania 2900 .i wtedy jest ok i przy lekkim odopuszczeniu gazu bądź hamowaniu silnikiem i ponownym przyspieszaniu traci moc później jedzie ale jest jakby bez życia.Turbo wraca na 1200.

Do góry Bottom