• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprinter 906 2.2 klinuje wał

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Witam panowie robiłem remont 2.2 om646 osiowanie bloku zrobione wał nominał sprawdzony nowe panewki i tu moje pytanie podczas założenia stopek glownych bez panewek oporowych wal kręci sie jedną ręką , jak tylko zakładam panewki oporowe i skręcam stopkę trzeba włożyć duzo więcej sily do obrócenia walu , gdy tylko wyjme panewki oporowe wał znow kreci sie lekko czy panewki nowe oporow moga nie trzymać wymiarów oczywiscie zamiennik dziwna sytuacja co mozecie doradzić ?

A

Anonymous123

Doradzam skręcić wszystkie stopy na gotowo i sprawdzić. Zakladam , że przed montażem mierzysz luz.

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Doradzam skręcić wszystkie stopy na gotowo i sprawdzić. Zakladam , że przed montażem mierzysz luz.
Wlasnie wszystkie zostaly skrecona tak jak mają być a jednak po założeniu oanewek dystansowych wal kręci sie ciężko czyżby za ciasne panewki dystansowe ? Bez panewek dystansowych kreci sie idealnie jednym paluszkiem , blok byl sprawdzany na osiowanie wal zwymiarowany panewki nominaly kolbenschmity

A

Anonymous123

Zmierz to tak jak powinno się to robić. Coraz częściej spotykam się z sytuacją, że szlifierz robi a mechanik składa bez pomiarów. To my, mechanicy dajemy gwarancję a nie szlifierz. Nowe śruby dałeś?

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Ale tu zadnego szlifu nie bylo wał w nominale panewki nominal blok sprawdzony na osiowanie idealnie nic robic nie trzeba śruby nowe wlasnie oto chodzi kapletnie zadnych szlifów wszystko na oryginale i nominale i tylko i wylacznie jak zakladam panewki oporowe to sciska tak jak by silnik i myślę nad zakupem panewek oporowych oryginałów z mb bo moze te zamienniki odbiegają od wymiarów dziwne ze nie sciska go na panewkach tylko na oporowych tak zwanych dystansowych
Zmierz to tak jak powinno się to robić. Coraz częściej spotykam się z sytuacją, że szlifierz robi a mechanik składa bez pomiarów. To my, mechanicy dajemy gwarancję a nie szlifierz. Nowe śruby dałeś?

Pardul

Początkujący
Punktów
1
Miasto
GB
szlifnij te panewki od tyłu na papierze 320

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Myslisz ze sa za ciasne ? Po złożeniu wał nie ma kapletnie ruchu przód tył
szlifnij te panewki od tyłu na papierze 320
Automatyczne połączenie postów:

Jakie są luzy na panewkach i jaki jest luz osiowy ?
Nie mierzyliśmy luzu motor robimy dla siebie jesli wszystko na nominale to uważałem ze nie ma potrzeby mierzyć kuzu

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Do czego potrzebny pomiar luzu na panewkach jak wal został zamierzony jest idealny nominal i panewki standardy tak samo Luz wzdłużny jak panewki oporowe do 2.2 sa w standardzie

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Po to ze coś jest zjebane, i żeby dowiedzieć się co - trzeba wykonać pomiary. To że szlifierz coś tam mamrocze ze jest ok, jak widać można sobie w buty wsadzić.

Tyle w temacie.

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Po to ze coś jest zjebane, i żeby dowiedzieć się co - trzeba wykonać pomiary. To że szlifierz coś tam mamrocze ze jest ok, jak widać można sobie w buty wsadzić.

Tyle w temacie.
Z tym sie zgodzę w poniedzialek wszystko pomierze sam jestem ciekawy oco chodzi mamy 10 sprinterow robiliśmy już 6 silnikow maja już po 300k po rwmoncie i chodzą a tutaj taka niespodzianka według mnie jeśli wal nie byl szlifowany blok w osi wszystko standard to musi chodzic filozofi tu nie ma albo panewki oporowe nie trzymają wymiaru albo wał zjebany

Mate963

Początkujący
Punktów
0
Właśnie dlatego pytam bardziej doświadczonych bo mnie to dosc zaskoczyło luz osiowy ile powinien wynosić ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
Właśnie dlatego pytam bardziej doświadczonych bo mnie to dosc zaskoczyło luz osiowy ile powinien wynosić ?
piszesz, że zrobiłeś już 6 takich silników. teraz grzebiesz w siódmym i w żadnym nie sprawdzałeś luzów?

alleluia i do przodu

black-smoke-car-exhaust[1].jpg

Do góry Bottom