• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzęgła Statim, warto ?

kamil210

Gaduła
Punktów
16
Witam.

Mam autko projekt, Octavie II 1.6 Fsi , i potrzebne będzie sprzęgło.

Co powiecie o firmie Statim? dobra jakość/cena czy bliżej do gównolitu? Bo cenowo to tak połowa Luka , Luk potrafi wrócić , a tu w sklepie Statim na allegro wszyscy zadowoleni, no może poza jednym

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Ok 10 lat temu klient przywiózł do jakiegoś starego Fiata, wymienilismy i niby było ok.
Po ok 3000tys/km padł jakiś bieg w skrzyni i trzeba było ja wymienić, po demontażu okazało się że docisk do wymiany, łożysko przeszło już prawie na wylot, tak zuzylo się słoneczko.
Fakt że tym wozem jeździła baba ale to nie była jej wina, nie tak ludzie jeżdżą i takie rzeczy się nie robią.
To była 1 przygoda że statimem i ostatnia, dobrze że wtedy dostarczył te części klient.

kamil210

Gaduła
Punktów
16
Dzięki wszystkim za opinie. Niespodziewanie dużo minusów,lepiej nie rydzykowac. Wsadzony jest Luk i gitara.

Siwy 125

Początkujący
Punktów
0
Co do Statima to ja osobiście mam bardzo dobre zdanie. Często właśnie na Statima się wymienia jak dla mnie jedna z lepszych marek.

mMechanik

Gaduła
Punktów
15
Miasto
k
Ja kilka razy wymieniałem te sprzęgła po kimś bo sie rozlatywały, najczęściej pękał docisk ,a raz zamontowałem do lublina na życzenie klienta to tarcza tak biła że całą budą trzepało

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ostatnio wstawiłem u siebie i będę testować czy warte było tych kilku stów różnicy. Swoją droga wcześniej miałem jakiś jeszcze tańszy syf(nexus?) i zanim pękło słoneczko przynajmniej 5 lat było jeżdżone, no i to co u poprzedniego właściciela pewnie drugie tyle, więc a tym tempie statim może dotrwać do końca życia samochodu.
Po ok 3000tys/km padł jakiś bieg w skrzyni i trzeba było ja wymienić, po demontażu okazało się że docisk do wymiany, łożysko przeszło już prawie na wylot, tak zuzylo się słoneczko.
Fakt że tym wozem jeździła baba ale to nie była jej wina, nie tak ludzie jeżdżą i takie rzeczy się nie robią.
Pokaż jedną firme której sprzęgło przetrwa chociaż milion km. A ty narzekasz że statim po 3mln ma ślady zużycia :D
jak ze wszystkim jest ok potem kiepska partia i dupa...
Jak z każdą firmą. Oastatnio widziałem docisk luk który dosłownie pękł na pół-jak tutaj( 10:50 ):

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
Ja kilka razy wymieniałem te sprzęgła po kimś bo sie rozlatywały, najczęściej pękał docisk ,a raz zamontowałem do lublina na życzenie klienta to tarcza tak biła że całą budą trzepało

To dość zastanawiające, bo akurat do pAndorii 4CT90 jest w środku OE (POLMO Kożuchów) wykupione niegdyś od syndyka (z resztą ze Statim'a sprzęgła, pompy wody i jeszcze jakieś graty) wykupili i pakowali tylko w swoje pudełka.

Co do jakości, montowałem do Transita 2.5D i dożyło końca budy. Założone bo było na miejscu i było tanie.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Pany teraz wszystkie nowe dotrwają do końca fury normalny wyda tyle co potrzeba a z wężem opyli i nie jego p oblem

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Nie zaglądałem jak wygląda, ale jeździ i nic się nie dzieje, z początku wydawało mi się, że ślizgało, ale okazało się że to opony na mokrym. Tylko robię małe przebiegi, 10tys. rocznie albo i mniej, z drugiej strony nie oszczędzam go, hamuję silnikiem do samego końca, ruszam przeciągając na sprzęgle

Do góry Bottom