• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło Volvo V40 2000rok 1.6 109 koni

kaduceusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ostrów mazowiecka kverva norway
Nabyłem model Volvo z rozwalonym sprzegłem. Dość sporo już rozebralem od góry mam swobodę na dole zastanawiam się co jest konieczne przy wyjęciu skrzyni biegów. Odkręciłem łożysko koła czy na dole muszę odkręcać śruby od poduszki silnika i co jest niezbędne do odkręcenia przy zawieszeniu cała kolumna mcpersona?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Jak ty zadajesz takie pytania, to lepiej daj to auto do mechanika bo narobisz sobie tylko szkody.
A tak apropos możesz mi powiedzieć w jaki sposób odkręciłeś łożysko koła? Bo nie wiem ja sporo aut przerobiłem ale może jestem tępy ale nie kojarze żeby tam łożysko było przykręcane tylko raczej jest prasowane, ale po jakiego grzyba demontować go do wymiany sprzęgła? I tak samo kolumna mcpersona? Czy ty na pewno wiesz co chcesz wymieniać? Bo mam wrażenie że z nas chcesz zrobić idiotów. . .
Boże daj mi siłę. . .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
O kolejny mistrz świata i okolic... wybitny znawca wszystkiej mechaniki... i nie tylko:p:D to jakaś plaga ostatnio:confused:
Nawet się nie przywita, bo on nie będzie się zniżał do tego poziomu, jemu się należy tylko fachowo odpowiadać:mad:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No tylko żeby mu fachowo odpowiedzieć na to pytanie to musi znaleźć chyba fachowców na swoim poziomie, bo nie wiem czy któryś z użytkowników osiągnął już taki level żeby odpowiedzieć na te pytania...

kaduceusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
I was też gorąca witam, samochód chce zrobić by się czegoś nauczyć mistrzu jeden bo kupiłem samochód z taką awarią

A mechanik jestem z zawodu tylko że nie pracuje zawodowo przy samochodach

Jeszcze coś o sprzęgłe?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Proszę Cię nie rozsmieszaj mnie jesteś z zawodu mechanikiem i do wymiany sprzęgła chcesz demontowac łożysko koła i kolumnę mcpersona? No to pochwal się w której szkole tak uczą? Wielki mechanik "teoretyk" a w praktyce...

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No tak nie masz jak się odnieść do mojego postu to piszesz ze spamuje. Dlaczego się nie pochwalisz swoją wiedzą skoro jest tak dobra?

kaduceusz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Caly internet jest pełen takich hejterów nic nie napisałeś w temacie a się wymądrzasz, po to są fora by zadawać nawet najgłupsze pytania

Punkty stukasz w ten sposób brawo ty

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
A co to za volvo?
model?
rocznik ?
bo wiesz zaje.. różnica jak masz cos z początku 80-tych a nowego xc

A w tytule dałeś przepraszam
Ale i tak mam pytanie ...masz klucz dynamometryczny w zakresie +- 5 do 25 nM
Bo czym to sprzęgło dokręcisz ?.."na oko"?
Pełen szacun chcesz się uczyć ok
Zacznij od używania fachowych zwrotów ....bo jeśli nie wiesz o czym ty sam mówisz to my też nie wiemy i nie umiemy ci pomóc, Poczytaj o ogólnej budowie aut, wiesz mieć "parę" kluczy to nie wszystko. Szukasz wiedzy tutaj ...hmm ciężka sprawa jak się nie ma podstaw. Rzucasz ludziom że są hejterami , że fora od zadawania pytań ... tak zgadzam się.
Ale na głupio postawione pytania nie ma mądrych odpowiedzi
Możesz wyjąc samą skrzynię a możesz cały silnik ze skrzynią .. i tak już się bezsensownie narobiłeś. I jak kolega wcześniej stwierdził łożyska nie mają śrub.... ta z łbem 13mm to śruba półosi.
A teraz zadaj mądre pytanie albo nie komentuj bzdurek innych uczestników forum (mechaników notabene nie samonaprawiaczy bo może gdzieś takie forum istnieje i tam na swe pytania znajdziesz odpowiedź)

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Caly internet jest pełen takich hejterów nic nie napisałeś w temacie a się wymądrzasz, po to są fora by zadawać nawet najgłupsze pytania

Punkty stukasz w ten sposób brawo ty
No to nie wiem czego oczekiwales że napiszę Ci tutaj manuala krok po kroku jak wymienić sprzęgło? A może chciałbyś żeby Ci ktoś przez internet to zrobił? Co jak zlamiesz nogę to też na forum pytasz jak założyć gips, czy jedziesz do szpitala?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Bez przesady człowiek jest mechanikiem nie praktykującym więc podstawy ma. Nie pracuje w zawodzie więc się cofa. Nikt z nas z mamusi z kluczem w ręku nie wyskoczył.

A do kaduceusz, jak pytasz podajesz o co chodzi.
Proszę Cię ma podstawy i demontuje łożysko do sprzęgła? I pyta czy trzeba mcpersona demontowac? Sory ale ja tego nie kupuje.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
A co to za volvo?
model?
rocznik ?
bo wiesz zaje.. różnica jak masz cos z początku 80-tych a nowego xc

A w tytule dałeś przepraszam
Ale i tak mam pytanie ...masz klucz dynamometryczny w zakresie +- 5 do 25 nM
Bo czym to sprzęgło dokręcisz ?.."na oko"?
Pełen szacun chcesz się uczyć ok
Zacznij od używania fachowych zwrotów ....bo jeśli nie wiesz o czym ty sam mówisz to my też nie wiemy i nie umiemy ci pomóc, Poczytaj o ogólnej budowie aut, wiesz mieć "parę" kluczy to nie wszystko. Szukasz wiedzy tutaj ...hmm ciężka sprawa jak się nie ma podstaw. Rzucasz ludziom że są hejterami , że fora od zadawania pytań ... tak zgadzam się.
Ale na głupio postawione pytania nie ma mądrych odpowiedzi
Możesz wyjąc samą skrzynię a możesz cały silnik ze skrzynią .. i tak już się bezsensownie narobiłeś. I jak kolega wcześniej stwierdził łożyska nie mają śrub.... ta z łbem 13mm to śruba półosi.
A teraz zadaj mądre pytanie albo nie komentuj bzdurek innych uczestników forum (mechaników notabene nie samonaprawiaczy bo może gdzieś takie forum istnieje i tam na swe pytania znajdziesz odpowiedź)
Napisał.
Sprzęgło Volvo V40 2000rok 1.6 109 koni

Do góry Bottom