• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt do immobilizera

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Jak chcesz zacząć po taniosci to proponuję kupić kilka ryzowych programatorow na początek tak żeby czytały flash i eepromy . Jest sporo skrakowanych programów w necie do aut do 2016 np. Od razu mowie ze do flash musisz mieć cos pewnego bo przy zapisie durnoty ci wyjdą. No i obserwuj czy ci smieci nie schodzą. Ja kiedyś wyciagnelem śmieci ze sterownika przemyslowego i potem ubilem procesor bo mial lockbity. I za 4 stowki przyszła od producenta wgrana atmega.
Automatyczne połączenie postów:

Mam wrażenie ze firmy od programatorow tylko potrzebują parobkow do nabijania kasy. Niecdosc ze sprzęt po ch.ju drogi to jeszcze abonament szybko podwaja wartość.
Nie wiem do czego to doprowadzi. Np mechanik sprzetem za 1500zl wyjmuje sterownik do usuwania adblu w np godzine no i lukruje frajerowi czyt klient ze tyle i tyle kosztuje. No i elektronik usuwa sprzetem za 30tyszl w pol godziny. Mechanik z wypiętą klatą jak gęś wyscigowa oddaje auto dumny. Bierze 1/3 albo 1/2 Sumy. I gdzie tu logika?

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli wiesz że masz konkurencję obok to daj sobie spokój z napraw mechanicznych
też można wyżyć.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Jeżeli wiesz że masz konkurencję obok to daj sobie spokój z napraw mechanicznych
też można wyżyć.
Jeśli chodzi o naprawy mechaniczne to oczywiście, widzę, co się dzieje w warsztatach, nie ma gdzie parkować. Rynek USA to najbardziej rozwinięty rynek samochodowy. w miastach takich jak Chicago masz przy jednej ulicy na długości 2-3 km same warsztaty po obu stronach drogi i ceny bardzo różne za te same usługi i wszyscy żyją choć rotacja w warsztatach tez jest. I takich ulic jest wiele. W Czechach i Austrii podobnie - mam kontakty i widzę, jak szanują ( $ ) swoją wiedzę i pracę. Myślę, że dotyczy to zachodniej części Europy ( nie koniecznie w sensie geograficznym a bardziej mentalnym ) a im dalej na wschód w kierunku Azji to wyścig szczurów.
U nas mechanicy nie szanują siebie samych i swojej pracy. Bardzo często klient wymusza cenę, gdyby mechanicy nmiej obawiali się, że klient odejdzie i trzymali pewien minimalny poziom cen, pozwoliłoby to na utrzymanie warsztatu ( koszty ) i rozwój ( zakup sprzętu i abonamenty ) a tak to wyścig szczurów....
I to by było na tyle.... :) Wszystkim życzę sukcesów

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom