• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt do odczytu ecu

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Siema.
Jestem na etapie zakupu sprzętu ori do odczytu i zapisu sterowników.
Myślałem nad kessem slave.
Dzisiaj po rozmowie i poznaniu cen dochodzę do wniosku że lepszym wyborem byłby flex.
Myślałem też nad autotuner ale sporo ludzi ma z nim problemy.
Flex wychodzi cenowo spoko bo za slave + wszystkie protokoły OBD, Bench, BDM i boot kupię tylko kessa który po bdm nie robi.
Do tej pory były klony kess ktag ale chce pracować spokojnie ;)
Max 15 tyś zł.
Robię najwiecej VAG opel francja troszkę bmw.
Coś ktoś podpowie bo wiadomo każdy sprzedawca zachwala swoje

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Flex to dobry wybór.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Przedewszystkim bym proponowal dolozyc i kupic mastera bo slave predzej czy pozniej odbije sie czkawka. Flex to bardzo dobry sprzet i smialo mozna polecic. Ja np robie 98% europejskich aut i od 3 lat ogarniam to Autotunerem absolutnie bezproblemowo. Jedynie czasem przy jakichs starych gruzach sie wspomoge innym sprzetem.
No i AT nie ma abonamentu

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Chodzi ci o problemy z masterem?
Na dzień dzisiejszy i najbliższe 2/3 lata nie widzę się w obróbce plików także chciałbym się podpiąć pod kogoś.
Ja też tylko europejskie auta , japonii i koreańców praktycznie nie robię.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Nawet jesli nie chcesz sam obrabiac plikow to majac mastera nie jestes od nikogo zalezny. Mozesz wyslac plik komu chcesz i jak chcesz. Mialem kiedys slave i tylko same problemy byly. Teraz caly sprzet tylko master.
Tak jak pisalem robie praktycznie sama Europe po 2010 roku i jesli chodzi o odczyt i zapisz plikow to AT zawsze idzie na pierwszy ogien. Nie pamietam juz kiedy musialem siegnac po ktaga albo kessa.
Chyba ze chcesz sie bawic w klonowanie sterow itp to z AT nie poszalejesz w tym temacie

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Różnica miedzy masterem a slavem w Autotunerze to koszt 2tys euro i mozna przejsc w kazdej chwili. W wersji slave jest mozliwosc klonowania sterownikow. 90% nowych sterow np. grupy Vag, BMW, Mercedes itp idzie po pinach i w boot 1:1, .

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Kubart z tym przejsciem to nie tak do konca. Ze strony AT nie ma problemu ale twoj master musi na to pozwolic. Jesli master nie pozwoli to mozesz dzwonic, pisac, prosic a AT support nic Ci nie pomoze. Temat przerabiany.
Co do klonowanie to tez roznie bo AT w wielu sterownikach nie czyta wszystkiego. Wystarczy porownac nie raz odczyt z ktagiem. Stera z OTP tez nie zklonujesz. Z reszta sam producet mowi ze to nie jest sprzet do klonowanie.
Nie mniej jednak ja sobie bardzo chwale i polecam

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Zgadza sie z klonowaniem , dlatego napisalem ze ok 90% jak ma opis " backup" to idzie klon.
Ostatnio dodali Acdelco backup i dzuala klon , a jeszcze rok temu byl problem nawet z cheksum po OBD.
Tez uzywam okolo 4 lata i wiem jak to jest.

Z przejsciem to pierwsze slysze o problemach? Mozesz mi napisac na priv z ktorym masterem byl klopot? Rozumiem ze jakis slave podpiety z PL?
Zeby nie bylo ze namawiam , tylko pisze o spostrzezeniach . Kazdy kupujacy szuka info i najlepiej jak sie uzytkownicy wypowiadają, bo ze sprzedawcami wiesz jak to jest.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Kupowalem w UK nie w Polsce. Tez sie na poczatku skusilem na slave ze wzgledu na cene. Pozniej sie okazalo ze sa problemy z ich plikami a jako ze masz slave to nic juz z tym plikiem nie zrobisz i trzeba robote zaczyna od nowa innym sprzetem. Poza tym waznosc pliku wygasa po 24h.
Pisalem sporo z supportem AT i generalnie oni zawsze sa chetni zrobic upgrade ale zanim to sie stanie aktualny master musi zdjac twoj sprzet ze swojego panelu. Jesli sie na to nie zgodzi to twoj problem. AT nie miesza sie w konfliky miedzy masterem a slavem.
W moim przypadku skonczylo sie wieloma telefonami, kilkoma pismami, odeslaniem do nich sprzetu i zakupem kolejnego tym razem w wersji master

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Jutro lub pojutrze będe konczył temat.
Mam ustawione 3 firmy z flexem i at
Jedną znam dość długo i przy plikach ma dobre opinie od znajomych. Jak coś staje dęba to starają się pomagać.
Bardzo bym chciał zostać przy ori Kess ale subskrypcja jest za droga jak dlamnie. Nie mam na tyle roboty.
+ tuner który robi mi pliki aktualnie jest bardzo ogarnięty i jak u mnie coś pod górę idzie z niewiedzy to stara się pomóc.

Bolo12

Nowy
Punktów
0
Mam podobną sytuację robiłem stery na klonach ale sobie i znajomym, teraz początki w temacie tuningu, więc dopytam jak ten Flex slave sprawdza się nie brakuje funkcji edycji .?

20VTPB

Początkujący
Punktów
2
Nr 1 FLEX MASTER
AT MASTER
bFlash
mam osobiście te sprzęty i polecam
Pozdrowionka ! :)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
PBLI jak sie ma flex do AT?
Chodzi mi tylko o auta europejskije nie starsze niz 10 lat.
Zastanawiam sie bo flex obsluguje sporo skrzyn a w AT to kuleje

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Każde urządzenie ma jakieś swoje plusy i minusy.
Najlepiej mieć każde

Do góry Bottom