• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

stałe napięcie 11V na cewce kompresora klimatyzacji - citroen c4

jaca869

Początkujący
Punktów
0
Witajcie

Klimatyzacja przestała działać w nowo zakupionym aucie (po tygodniu). To co dotychczas sprawdziłem:

- Szczelina na sprzęgle kompresora ok 5mm
- Sprzęgło kompresora nie załącza się podczas włączania klimatyzacji, a napięcie na kostce dochodzące do cewki wynosi niezależnie od pozycji ON/OFF klimatyzacji ok 11V
- Sprzęgło kompresora (elektromagnes) działa gdy podłącze na krótko do akumulatora (ok 12,5V)

dzisiaj sprawdzę czujnik ciśnienia klimatyzacji (3 pinowy), tzn. podam napięcie z paluszka AAA 1,5V na sygnał sterujący w kostce (minus do masy) i zobaczę czy klimatyzacja ruszy.
na dniach mogę też sprawdzić sam czujnik podając odpowiednie ciśnienie i mierząc napięcie.

Jakieś rady, co mogę domowymi metodami sam jeszcze sprawdzić?

PS. klima przestała działać tuż po wizycie u mechanika, który robił przegląd + wymiana filtrów i oleju (być może coś zruszył, rozszczelnił)

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Czujnik cyfrowy. Paluszkami nie zdzialasz. Szukaj prawidlowych napięć w pdf ach na pinie sygnalowym. Zgaduje że na czujniku jest masa zasilanie 5v i sygnal ciśnień.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Masa jest stała a zasilanie idzie z kostki BSM 5 lub6 pinowej jednorzedowej.

jaca869

Początkujący
Punktów
0
Czujnik cyfrowy. Paluszkami nie zdzialasz.

Przepraszam, że dopytam. Ale czy masz absolutną pewność że sygnał cyfrowy? Zauważ, że jest to bardzo mała prosta konstrukcja. Aby urządzenie przetwarzało sygnał analogowy na cyfrowy potrzeba chyba nieco elektroniki, nie widzę za bardzo tutaj miejsca na nią. Dodatkowo przetwornik cyfrowy na pewno byłby znacznie droższy, a producenci aut raczej szukają oszczędności.

Szczelinomierz się rozkalibrowal pewnie.

Może źle mnie zrozumieliście. Chodziło mi o tą przerwę która jest pokazana na tym nagraniu:

jaca869

Początkujący
Punktów
0
Podaj dokladne dane auta rok kod silnka moc itp to sprawdze dokladnie

C4 I HATCHBACK 1.4 I 16V 90KM 66KW 2004-2008 (mój to rocznik 2007 - klimatyzacja automatyczna dwustrefowa)

W sumie tak czytam na pewnej stronie i możesz mieć rację:

"W przypadku presostatów cyfrowych (generujących sygnał PWM) ciśnienie zmienia sygnał i jest on interpretowany przez sterowniki, które zarządzają sprężarką i wentylatorami. Presostaty z sygnałem modulowanym mają kryształ piezoelektryczny i generator sygnału. Krańcowy jest sygnał „wyłącz klimatyzację”. W sytuacji usterki układu (niedrożność, brak chłodzenia skraplacza) presostat powinien rozłączyć klimatyzację. W tym przypadku zakres ciśnienia zależny jest od parametrów czujnika ciśnienia i najczęściej zawiera się w przedziale 28-30 barów.
W typowych układach klimatyzacji ciśnienie „wyłącz” 30 barów jest raczej ciśnieniem granicznym, powyżej niego następuje zadziałanie ciśnieniowego zaworu bezpieczeństwa (próg działania: 32-33 bary). Tak wysokie ciśnienie nie jest normalnym ciśnieniem pracy klimatyzacji samochodowej i mimo nierozłączenia układu przez presostat, ciśnienie zbliżone do granicznego skutkuje zniszczeniem sprężarki.

Najczęstsze usterki związane z uszkodzeniem presostatu:
- niezałączanie sprężarki, wentylatorów,
- załączenie klimatyzacji mimo braku czynnika chłodzącego,
- nierozłączenie klimatyzacji przy nadmiernym ciśnieniu,
- nieszczelność, wycieki czynnika w gnieździe styków."

źródło: https://warsztat.pl/artykuly/kompen...BsL2FydHlrdWx5L29zdGF0bmkva2xpbWF0eXphY2phLzI

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom