• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

stałe napięcie 11V na cewce kompresora klimatyzacji - citroen c4

jaca869

Początkujący
Punktów
0
Witajcie

Klimatyzacja przestała działać w nowo zakupionym aucie (po tygodniu). To co dotychczas sprawdziłem:

- Szczelina na sprzęgle kompresora ok 5mm
- Sprzęgło kompresora nie załącza się podczas włączania klimatyzacji, a napięcie na kostce dochodzące do cewki wynosi niezależnie od pozycji ON/OFF klimatyzacji ok 11V
- Sprzęgło kompresora (elektromagnes) działa gdy podłącze na krótko do akumulatora (ok 12,5V)

dzisiaj sprawdzę czujnik ciśnienia klimatyzacji (3 pinowy), tzn. podam napięcie z paluszka AAA 1,5V na sygnał sterujący w kostce (minus do masy) i zobaczę czy klimatyzacja ruszy.
na dniach mogę też sprawdzić sam czujnik podając odpowiednie ciśnienie i mierząc napięcie.

Jakieś rady, co mogę domowymi metodami sam jeszcze sprawdzić?

PS. klima przestała działać tuż po wizycie u mechanika, który robił przegląd + wymiana filtrów i oleju (być może coś zruszył, rozszczelnił)

jaca869

Początkujący
Punktów
0
Zasilanie na cewkę Patrzyleś na podpietej kostce?
A przerwa na sprzęgle ma wynosić od 0.5 do max 0.8mm

zasilanie mierzyłem na rozpiętej kostce przy wyłączonym silniku.

DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA wiele wyjaśni. Nwm czego się czepiacie schematów i czujnika...

jak tylko podepną mi auto pod komputer i odczytają błędy dam znać co wyszło.

jaca869

Początkujący
Punktów
0
@toomii76 @lukias @robercik1974

PODSUMOWANIE

- Sprawdziłem czujnik ciśnienia zadając określone ciśnienie i mierząc napięcie na środkowym pinie (3 piny) czyli sygnałowym. Oczywiście wcześniej go zasilając 5V.

- Na kostkę od czujnika w aucie zadałem baterią (1,5V z paluszka AAA) na pin sygnałowy i klimatyzacja ruszyła (zasymulowałem wysokie ciśnienie) ale nie chłodziła zbytnio.

- Na zamontowanym już w samochodzie czujniku zmierzyłem napięcie na pinie sygnałowym. Zmierzona wartość: 0,34V = w przeliczeniu odpowiada to ok 1,3 bara (czyli bardzo mało = nieszczelność lub inny wyciek czynnika)

* Wizyta u mechanika potwierdziła bardzo niskie ciśnienie, mechanik zadał 20 barów azotu i pojawiła się delikatna nieszczelność. W ciągu ok 20 minut uszło jakieś 15 psi czyli ok 1 bara (100 kPa)

* W dalszej kolejności mechanik próbował stworzyć próżnię w układzie, co się nie udało. Według jego opinii winny może być uszczelniacz na kompresorze. Będzie to w wolnym terminie sprawdzane.

Jakieś opinie?

Do góry Bottom