• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Staż czy warto ?

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Witam, zastanawiam się co zrobić czy warto czy nie isć ma staż u swojego pracodawcy, sprawa wygląda tak, że kończę szkołę zawodową o kierunku mechanik, a że jestem samodzielny, robie rozrzady i wiekszosci napraw itp. to pracodawca proponuje mi staż a poźniej stałą umowe, i teraz pytanie był ktoś na tym stażu jak to wygląda, warto w to brnąć ?

A

Anonymous123

Staż to to samo co umowa o prace. Teoretycznie jest plan stażu gdzie pracodawca wyszczegolnia z czego będzie cie szkolić. Prawda jednak taka, ze będziesz robil jak mechanik na normalnej umowie a roznica taka, że te grosze co będziesz zarabiać to płaci up a nie pracodawca.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zalezy jak się dogadają bo pracodawca ma częściowo zwrot wiec może wyjść na swoje a praktyka w papierach się przyda inaczej frycowe trzeba zapłacić

A

Anonymous123

No pewno, praktyki nigdy za dużo. Nikt od razu nie zarabia 3k .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak potem obiecuje że przyjmie to co tracisz ? najwyzej pogadaj delikatnie o kasie pod stołem ale najpierw się wykaż

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam wszystkich podobają mi się koledzy co skończył szkołę zawodową i ma się za mechanika.Doświadczenie zawodowe zdobywa się po latach praktyki.Jak chcą cię wziąć an staż to się cieszę to znaczy że pracodawca widzi w tobie coć ale nie jest pewien że sobie poradzisz ze wszystkim.Tak jak z chłopca stajesz się facetem tak musisz udowodnić ze jesteś mechanikiem a nie uczniem.Będąc mechanikiem musisz stawiać trafne decyzje a nie wymieniać olej i klocki.Za naukę i musisz płacić jak napisał mój przedmówca

McMłody

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem jak jest w Waszych UP, ale w moim po stażu pracodawca ma obowiązek zatrudnić stażystę na min 3 miesiące. Stażysta jest ubezpieczony w ZUS i dostaje od UP 1tyś zł. Pracodawca ma tak jakby darmowego pracownika, którego może w tym czasie sprawdzić, ale poniekąd ryzykuje, bo po stażu musi go zatrudnić. Więc jeżeli okażę się marnym pracownikiem, to po stażu będzie musiał płacić jemu i ZUSowi jeszcze przez 3 miesiące, a jeżeli nie zatrudni poźniej stażysty to będzie musiał oddać tę kwotę, którą UP wypłacił stażyście

Do góry Bottom