• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacjonarny ściągacz do sprężyn, jaki kupić?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam,
Potrzebuję porządny ściągacz do sprężyn McPherson. Ściągacz chcę kupić stacjonarny,najlepiej pneumatyczny lub pneumatyczno-hydrauliczny. proszę o opinie kolegów którzy posiadają i o jakies konkretne modele. Zastanawiałem się nad kilkoma modelami, ale najpierw chętnie się dowiem jakie wy macie i z jakich korzystacie. I czy w ogóle przydaje się taki ściągacz, czy lepszy przenośny? Za wszystkie odpowiedzi będę wdzięczny.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Czyli rozumiem że jesteś zadowolony? Bo dokładnie taki mam zamiar kupić tylko pneumatyczny. A nie ma problemu ze ściskaniem różnych sprężyn, bo z przodu są większe, można zmieniać te końcówki czy nie bardzo?
W sumie to zastanawiałem się jeszcze nad tym
http://allegro.pl/sciagacz-sprezyn-montazownica-amortyzatorow-i4286114612.html
Ale nie wiem czy opłaca się tyle pakować kasy w takie urządzenie, skoro piszesz że ty jesteś zadowolony to z funkcją pneumatyczną też nie powinno być problemów. Ale może wypowie się jeszcze ktoś inny kto korzysta z takich narzędzi

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
W komplecie są adaptery na małe sprężyny i te o większej średnicy. Robi się nim bardzo szybko i bezpiecznie, w zupełności wystarczy do osobowych i busów.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Acha, to dzięki wielkie za odpowiedź i poradę. W takim razie biorę ten ściągacz. A taki zwykły też masz czy wszystko idzie zrobić stacjonarnym?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Acha, to dzięki wielkie za odpowiedź i poradę. W takim razie biorę ten ściągacz. A taki zwykły też masz czy wszystko idzie zrobić stacjonarnym?
Te małe ściągacze na gwint to zmieniam co kilka wymian amorów bo lecą gwinty od pneumata.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
A powiedz mi jeszcze masz jakiś zestaw do ściągania opasek zaciskowych?"

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
O które opaski Ci chodzi?Te na przegubach,Click R czy może rozprężne?
Do tych z przegubów wystarczą cienkie szczypce i troche sprytu by je rozpiąć,do zapinania są juz dedykowane.Do Clicków tez wypadałoby mieć szczypce-rozpinam szczypcami i cienkim śrubokrętem,zaciskam z powrotem szczypcami(dedykowanymi),do rozprężnych są równiez specjalne szczypce ale nie korzystam-wystarczy "mors". W zasadzie 3 rodzaje dedykowanych szczypców i masz każdą opaske ogarnięta :)

Szczypce do klików:
http://allegro.pl/szczypce-opasek-przewodow-click-r-bass-polska-i4238569994.html
Szczypce do opasek przegubów:
http://allegro.pl/szczypce-do-opasek-przegubow-wzmocnione-i4280542799.html
Do rozpręznych:
http://www.24narzedzia.pl/szczypce-do-opasek-zaciskowych-rozpreznych-typ-45-mm-yato-p-2126.html

Jeszcze kilka możnaby było wymienić,jak np.przyrząd do zarabiania tych cienkich opasek przegubów,ja więcej nie posiadam i jest dobrze :D

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Szczypce do opasek rozprężnych z yato to porażka nie warto wyrzucać kasy w błoto. rozpadły mi się przy pierwszym podejściu nie mówiąc o tym, że się pogiely. Do opasek używam szczypiec przeznaczonych do uszczelniaczy zaworowych i dają dobrze radę.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.

Ja używam opasek jednego rodzaju i jednego przyrządu do zaciskania tych opasek.
Pozdrawiam.
Poniżej Dyziek ma rację, a ja wyraziłem się nieprecyzyjnie, ponieważ używam w zdecydowanej większości tych opasek, jak muszę założyć nową opaskę. Jak stara opaska wielokrotnego użytku jest w dobrym stanie, to oczywiście zostawiam starą i mam do opasek przyrząd na linkę i kilka obcążek.
Jeszcze raz pozdrawiam.:)

Załączniki

• Do opasek.JPG
    Do opasek.JPG
    33,4 KB · Wyświetleń: 103
Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Tylko po co wymieniać czasem zupełnie dobre opaski przy ponownym ich montażu :) lepiej sprawić sobie jeszcze jeden przyrząd ;) a opaski typu click można zapinać przy odrobinie wprawy czołowymi obcęgami do drutu :)

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Ja natomiast myślę żeby sobie sprawić zestaw 9 szczypcy do opasek w walizce, tylko nie wiem jaki bo oczywiście wszystko się tyczy ceny.
Myślę nad takim:
http://allegro.pl/szczypce-do-opasek-zaciskowych-zestaw-9-elementow-i4297457423.html
Tylko pytanie czy długo to wytrzyma. Oczywiście są też firmowe np. Jonnesway no ale cena mówi sama za siebie:
http://allegro.pl/zestaw-szczypiec-do-opasek-9szt-jonnesway-i4292708008.html
Korzystacie z takiego zestawu czy kupujecie osobno te szczypce?
A co z tym przyrządem do zarabiania opasek bo nie spotkałem się jeszcze z tym, dobre to jest?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja mam takie wzmocnione jak dyziek podał w 2 linku, dobre do cienszych opasek ale przy grubej opasce od vw t5 pękły, pospawalismy je i nadal działają, tylko tych grubych już nie próbujemy zaciskac.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Panie Jacku-z kupowaniem warsztatowych zabawek to juz chyba u mnie zboczenie-mało co sprawia taką przyjemność jak nowy klucz na tablicy,w sklepie narzędziowym czuje sie jak dziecko w Disneylandzie :) a jak prace ułatwi to dopiero jaka przyjemność z samej roboty :)
Pierwsza sprawa to mieć narzędzia,druga sprawa to umieć sobie radzić,bo nie wszystko można mieć :)

gistar

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Witam . Planuję kupić taki oto ściągacz firmy geko . Czy ktoś z was pracował nim ? Jak się sprawuje ? Czy opłaca się kupić ?

Załączniki

• ściągacz.jpg
    ściągacz.jpg
    39,6 KB · Wyświetleń: 37

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No mi też Ludo doradził taki ściągacz i kupiłem tylko że hydrauliczno-pneumatyczny i powiem ci że jestem mega zadowolony.

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja zaluje ze pneumatyczno hydraulicznego nie kupilem bo wciskasz klamke i sie zciska nie trzeba deptac. Z drugiej strony jak tak wszystko sie samo bedzie robic to zaniku miesni dostaniemy hahahah

Do góry Bottom