• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Subaru Forester 3(SH) 2.0 boxer diesel 147KM głośna praca silnika

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Witam forumowiczów mam problem z subaru forester boxer diesel głośna praca silnika zaczęła się jakieś 2 tygodnie temu wcześniej ktoś wymieniał sprzęgło bez dwumasu , wiec zmieniłem dodatkowo dwumas i dalej to samo jak się wciśnie sprzęgło to głośniej jak puści tez stuka ale ciszej , patrząc od spodu to koło lekko się rusza podejrzewam ze niestety wał bije albo panewka na głównym tylko czy przy wciskaniu sprzęgła mial by inny dźwięk pytam bo nie znam tych silników a naprawa jedt bardzo droga o silniku nie wspomnę

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Short blok do wymiany. Nie słyszałem aby ktoś z powodzeniem to naprawił.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Używany silnik to racze 90% wtopa, nowy short block to jakieś 20k cebul. Jedyna sensowna opcja naprawy.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
pęknięcie wału jest następstwem pękania podpór wału w bloku, nie ma sensu tego robić, tyko wymiana short block, chyba, że zatarło panewkę od nadmiaru diesla w oleju... to już inna bajka.

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Tez tak myśle ze odpuszczę temat , nie oplaca się tego naprawiać bo czesci mega drogie a ten silnik to porażka jakaś , na Allegro wołają za używkę 14.500 to przeciez chyba żart za tyle kasy , dzięki panowie za utwierdzeniu mnie żeby tego nie robić pozdrawiam

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Miałem takiego, wał pęknięty, stukał, ale 20 km dojechał. Na nowym wale zrobił jakieś 30 tys km( robione dwa lata temu, podobno stopka była cała to poskładali).
Jedyne sensowne rozwiązanie szukać rozbitej benzyny i swap, swego czasu szukałem Forestera na taki zabieg, ale mi przeszło ;)

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Tylko ze to niestety diesel i subaru są pionierami w tej technologii ( ujowej ) i jak widać nie wyszedł im ten silnik w ogóle , z tego co słyszałem ze benzyna boxer jest Ok ale diesel to porażka

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Ciekawostka, że tylko manuale padają w dieslu, automaty śmigają bez problemu.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Automaty też padają, sporo szukałem na zagranicznych forach, ktoś też postawił taką tezę, ale odezwało się sporo osób, że ich automaty też padły. Miałem takiego w manualu, póki jeździ jest świetny, mało pali a idzie jak burza, legacy 150 koni szło równo z E46 3.0d niby dłubnięte nawet było. Kto rozbierał i widział jak jest wszystko cienkie i delikatne to wie dlaczego wał pęka ( gdzieś miałem zdjęcie wału z Subaru a obok z 1,6 hdi, ten pierwszy wyglądał jak z zabawki).

Do góry Bottom