• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Subaru Legacy IV z silnikiem EE20Z 2.0 diesel. Error HC,

jac59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pabianice
Witam mam problem z Subaru Legacy IV z silnikiem EE20Z 2.0 diesel w manualu. Wyskakuje error HC, temperatura rośnie na maksa a auto nawet nie włącza pompy paliwa i nie kręci rozrusznikiem. Po wymianie głowicy już nie zakręcił. Została mi tylko jedna masa oberwana której nie wiem skąd jest, ta na środku grodzi pod szybą może ktoś wie skąd ona wychodzi ? Z góry dzięki za wszelkie rady. Pzdr.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
temperatura rośnie na maksa a auto nawet nie włącza pompy paliwa i nie kręci rozrusznikiem.
to jak się silnik nagrzewa bez rozrusznika i nie działającej pompy paliwa?
Po wymianie głowicy już nie zakręcił.
coś jest pewnie niepodłączone

Została mi tylko jedna masa oberwana której nie wiem skąd jest, ta na środku grodzi pod szybą może ktoś wie skąd ona wychodzi ?
gruba jakaś? pewnie pomiędzy silnikiem (skrzynią) a budą.
1725207130508.png
gdzie przykręcisz tam będzie dobrze. ważne, żeby było dobre połączenie na śrubach i kabel nie był przegnity.

nie działający rozrusznik, problemy z czujnikami na silniku to właśnie objawy słabej masy

jac59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pabianice
Dzięki wielkie niestety te trzy masy ze schematu podpiete i nie pomaga. Wszystkie wtyczki od osprzętu silnika sprawdzone. Nie ma też sygnału na OBD2 przy włączonym zapłonie. Akumulator sprawny. Nie da się sprawdzić błędów bo nie daje prądu na OBD2. Auto jeździło tylko pękła prawa głowica i lało wodę do wydechu. Po wymienie głowicy error HC czyli komunikacji CAN i nic nie działa tylko temperatura silnika na zegarze skacze do maksa. Jakieś pomysły bo mi się skończyły ?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Skoro było dobrze przed naprawą to popełniłeś gdzieś błąd. To nie usterka typu że auto nagle odmówiło
Jakieś pomysły bo mi się skończyły ?
Szukaj tam gdzie grzebałeś. Przyciśnięta lub przerwana wiązka, błędnie podłączona. Bezpieczniki małe i główne rozumiem sprawdzone.

jac59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pabianice
Skoro było dobrze przed naprawą to popełniłeś gdzieś błąd. To nie usterka typu że auto nagle odmówiło

Szukaj tam gdzie grzebałeś. Przyciśnięta lub przerwana wiązka, błędnie podłączona. Bezpieczniki małe i główne rozumiem sprawdzone.
Sprawdzone i wszystkie wiązki też więc nie mam już pomysłów.

Do góry Bottom