• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Subwoofer aktywny problem

BLOW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bedford UK
Siemka Wszystkim Słuchaczom dobrego BASU!

Mam taki problem iż że posiadam Aktywny SUB BLOW ADRENALINE 12"
Wszystko było idealnie aż do Pewnego nieszczęśliwego dnia kiedy zaczął SUB włączać się i wyłączać i tak cały czas próbowałem podpiąć przewód masowy do aku i dalej nic słyszałem też o zimnych lutach ale jestem akurat na obczyźnie i nie bardzo wiem skąd tu lutownice pożyczyć tylko jak spoglądałem na połączenia to wydawały się OK, może być jakaś inna przyczyna? Przegrzał się?? Przepalił???
Sub się włącza i wyłącza na postoju i podczas jazdy gdy gra głośno muzyka i cicho niema żadnej różnicy ! Dlatego wydaje mi się to nieco dziwne ponieważ wcześniej grał normalnie...
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc!!

POZDRAWIAM

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
we własnym zakresie właśnie powinieneś na początek poprawić zimne luty, znajdź w sklepie lutownice i jazda, a oprócz kabla masowego masz jeszcze plusowy na którym z pewnością jest bezpiecznik, sprawdź czy sie w nim stópki nie wytopiły

BLOW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bedford UK
Siemanko wielkie dzieki pomogło. Pojechałem rano do sklepu kupiłem LUTOWNICE i polutowałem zimne luty tylko teraz zostaje kwestia dobrego ustawienia pokręteł na wzmacniaczu i jeszcze raz prosze o pomoc !!!

BLOW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bedford UK

mam XOVER, FIRE, GAIN.

BLOW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bedford UK
Tak ale to mi nic nie pomaga bo u mnie sprawa wygląda tak ze nie moge wychwycić dobrych ustawień SUB`a w samochodzie a ustawienia audio w kompie mam idealnie zestrojone!!

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego ustaw sobie w radiu samochodowym zeby glosniki graly od 75hz w gore natomiastsub od 75 w dol i zobaczysz co twoje audio potrafi jak dasz glosniej;) przewaznie filtr to LPF i tam powinienec na radiu dac 75 zas na subie ustawia sie odcinke od dolu i tam tez 75. Gain suba w radiu na maxa a pozniej regulacja gaina przy subie tak zeby ci to dobrze liniowo wzrastalo wraz z glosnoscia glosnikow. A ten fire czy inaczej wow to sobie odpusc to cos w rodzaju echa i robi sie kiszka straszna bo zaczyna dudnic.

Najlepiej jak bys nawinol co to za radio, jakie ma mozliwosci korekcji i dal fotke pokretel na subie zeby ich wyskalowanie bylo widac.

Pawelekreading

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Reading
Witam,od nie dawna jestem posiadaczem sub edge edb10",niestety po podlaczneiu ,nie spelnia moich oczekiwan,poniewaz jestem zielony w tych sprawach moje pytanie jest odnosnie ustawien sub w radiu jak i samego suba,nie wiem jak sie do tego zabrac,dodam rowniez iz jedyne glosniki jakie posiadam na chwile obecna sa standardowe w przednich drzwiach,zdale sobie sprawe ,ze tej wielkosci sub nie bedzie robil "szalu",ale jesli jest to tylko mozliwe chcialbym byc pewien co do ustawien odpowiednich,na samym sub jesli chodzi o ustawienia to nie bedzie wiekszego problemu poniewaz sa trzy pokretla opisane np 50hz to 250hz...ale w radiu to juz inna bajka(kenwood KDC-4057UB),bardzo prosze o pomoc jesli jest taka mozliwosc,pozdro...a i jeszcze ten filtr lpf....jaaak to ustawic ,moge wstawic film jak bedzie trzeba z menu ustawien radia,jesli mialoby to pomoc

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
na tubie masz 3 pokrętła -
gain - siła wzmocnienia
bass boost - podbicie basu
freq - częstotliwość - najniższa częstotliwość nie jest korzystna, najlepiej ustawić trochę powyżej najniższej
jeśli tuba nie spełnia twoich oczekiwań to zawsze możesz sobie dokupić wzmacniacz dodatkowy o większej mocy i o większej ilości ustawień. Jeśli ten filtr LPF maszw radiu to jest po prostu swoista zwrotnica która przepuszcza dzwięki o określonych częstotliwościach

Pawelekreading

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Reading
dzieki,w radiu ,tzn instrukcjii mam opcje ustawien sub ,ale kiedy chcialem to sprawdzic w radiu okazalo sie ze tego nie ma...jest ze wylaczone

Pawelekreading

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Reading
...przelozylem ja z bagaznika na tylnia kanape,zdecydowanie jest lepiej ,ale nie wiem jak na dlugo..szczerze mowiac nie chcialem z niej odrazu wyciskac calej mocy ,z tego co wyczytalem nie jest to wskazane,ale mysle nad twoja sugestia dotyczaca kupienia dodatkowego wzmacniacza...potem tylko bede mogl dobierac tuby ,a wzmacniacz bedzie caly czas,ogolnie jest dobrze,drazni mnie tylko teraz to ze nie moge pogrzebac w radiu w ustawieniach sub kiedy powinna byc taka mozliwosc,pozdro

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
...przelozylem ja z bagaznika na tylnia kanape,zdecydowanie jest lepiej ,ale nie wiem jak na dlugo..szczerze mowiac nie chcialem z niej odrazu wyciskac calej mocy ,z tego co wyczytalem nie jest to wskazane,ale mysle nad twoja sugestia dotyczaca kupienia dodatkowego wzmacniacza...potem tylko bede mogl dobierac tuby ,a wzmacniacz bedzie caly czas,ogolnie jest dobrze,drazni mnie tylko teraz to ze nie moge pogrzebac w radiu w ustawieniach sub kiedy powinna byc taka mozliwosc,pozdro
Instrukcja moze byc uniwersalna do kilku modeli a twój moze byc akurat okrojony. Piszę że masz za słaby wzmacniacz w tubie bo tak jest częśto że producenci montują słabszy wzmacniacz zbudowany nawet na końcówce mocy od radia samochodowego, pewnie masz taki byle jaki zamontowany byle był, jak kupisz mocniejszy taki z konkretnym Trafo, zbudowany na parach tranzystorów D998 - B778, na przykład FLI Loaded 400s, sam mam taki, nawiasem mówiąc to pierwszy w moim życiu sprzęt elektroniczny który własnoręcznie naprawiłęm i do dzis mi służy, ma duży zapas mocy, podłączyłem go pod Sub Tonsila który fabrycznie miał właśnie zamontowany w środku słabiutki wzmak zbudowany na koncowce mocy od radia, pomyśł nad tym bo taki wzmak jak ci podałem pewnie bez trudu kupisz na wyspach bo to jest akurat produkcji UK
Tak ponad to dobrą tubę się wozi w bagażniku bo jak ją położysz na siedzeniu to nie wytrzymasz

Do góry Bottom