• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sumy kontrolne dla EDC17 VVDI Multiprog

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Posiada ktoś vvdi multiprog? Sprzęt miał zastąpić vvdi prog i dodano m.in odczyt i zapis ecu. Dopiero rozkminiam ten programator i o ile Edc16 liczy automatycznie, to Edc17 zapisuje bez liczenia sum. Jest zakładka sumy kontrolne, ale nie mam pojęcia jak z niej korzystać. Ktoś na ten sprzęt ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak przy nazwie jest C w kwadaraciku to liczy checksume, jak nie ma to nie liczy i musisz użyć innego programu np. KT300 albo w X-Toolu masz chyba checksumy dla siedemnastek.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Wiem że x-tool to robi, ale fajnie jak jest wszystko w jednym. A ta zakładka sumy kontrolne do czego jest?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Znając życie to prędzej czy później będą dorzucać checksumy. A tak z innej beczki - jak Wam się sprawują te Multiprogi? Bo myślałem nad zakupem, ale podobno z 9S12 mają problemy, gdzie VVDI prog he robi bez zająknięcia.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Jest zakładka sumy kontrolne tylko nie wiem jak jej używać. Nie działa na zasadzie ori + mod i oblicz. Używam amatorsko więc ciężko mi się wypowiedzieć o wadach i zaletach.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Ta zakładka jest do ręcznego liczenia, czyli raczej dla pro użytkowników. A ogólnie póki co, wyłożył Ci się na czymś?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie, bo tak naprawdę testowałem go tylko do ecu. Mam kupę innego sprzętu i ten był jako zachcianka, dla licencji MQB i do ecu jakby np hexprog mi się wyłożył czy był problem z internetem. Multiprog działa offline.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
mam i uwazalem od poczatku ze do sterownikow silnika winno sie uzywac sprzetu dedykowanego zeby nie miec problemow tego typu czyli takich troche dzieciecych az sie przekonałem na swojej skorze.Bylo zlecenie na stare edc15 w PSA wylaczyc immo,postanowilem zobaczyc czy multi to ruszy w boot(odczytac 29f400)odczytał i zaprogramował tak szybko jak zaden programator w boot ale co z tego jak po wgraniu sterownik kaput umarł w komunikacji.Zostaje przy swoich starych przyzwyczajeniach i programatorach.Dobrze ze to tylko edc15 było.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Czyli jednak trzeba jeszcze poczekać aż wyjdzie z fazy raczkowania :p Ale on to EDC15 w boot w ogóle źle odczytał czy jak?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Czyli jednak trzeba jeszcze poczekać aż wyjdzie z fazy raczkowania :p Ale on to EDC15 w boot w ogóle źle odczytał czy jak?
tak,przeciez to urzadzenie jest stosunkowo młode i producent wejsciem tego modelu na rynek wlasnie chciał zwabić mozliwoscia odczytu i zapisu sterownikow np silnika bo reszta to przeniosione wiekszosc funkcji z vvdi proga,zanim dojdzie to urzadzenie do perfekcji to zejdzie jeszcze długo.
To edc15 odczytał prawidłowo,zapisał nie wiadomo jak bo niestety juz nie zył i nie złapał ponownie komunikacji w boot zeby mozna bylo sprawdzić co zapisał.po pierwszym i ostatnim sterowniku uwazam ze nalezy wierzyc w to urzadzenie w kwesti sterownikow silnika jak w ocieplenie klimatu

Do góry Bottom