• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

superb mk1 1.8t 150km płyn chłodniczy w 2 i 3 cylindrze

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ze 4 miesiące wstecz robiłem klientowi silnik. Kulawo chodził, płyn w 2 cylindrze. Zwaliliśmy czapkę, ogarnęliśmy gniazda, zawory prowadnice, sprawdziliśmy szczelność głowicy na gorąco, wymieniliśmy uszczelkę, śruby oraz niezbędne graty. Silnik pracował elegancko. Dziś klient przyprowadził auto z rury wydechowej kłęby dymu, ubywa płyn chłodniczy w tempie zbiorniczek na 10-20km.

Jakieś pomysły?? Mieliście może podobny przypadek?? Nie pompuje ciśnienia w układ. węże mięciutkie.

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
mialem kilka razy tak ze wirnik na pompie wody sie odkleil i pompa nie dawala cisnienia. ale i tak glowice musisz zdjac

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Dziwne bo pompa hepu nowa, a silnik się nie przegrzewa. Wiec mam tu usterkę w silniku tylko gdzie i dlaczego;/??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Może zasysa płyn przez nieszczelność jakiegoś podgrzewacza/obiegu cieczy w kolektorze ssącym.
Na wszelki wypadek test na CO2 w układzie chłodzenia przed ostateczną decyzją o zdjęciu głowicy...

VAG SERWIS

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
13
Miasto
Świlcza
Witam.
Jeśli to 1.8 z egr to częstą usterką były pękające głowice. Miałem kilka takich przypadków.
Spróbuj tak: rozgrzej slink do 90st. nabij ciśnienie do układu chłodzenia, poczekaj z 15 min, wykręć świece, i zakręć rozrusznikiem. Jeśli faktycznie jest pęknięta głowica to wyrzuci wodę przez otwór na świece.

Do góry Bottom