• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Baleno - parowanie szyb

K

Kaboom51

Siemka, posiadam Suzuki Baleno z 99r. Problem polega na tym, że podczas jazdy w chłodny jak teraz te jesienne dni i deszczowe chłodne dni szyby strasznie parują od srodka, a tymbardziej szybaa tylna, włącząm nawiew i nadmuch na przednią szybę i na nogi, ale dziala to częsciowo bo tylko z przedniej i trochę z szyb kierowcy od drzwi i pasażera od drzwi zdmuchuje, z tylnymi gorzej. Rodzi sie pytanie czemu tak prędko szyby parują podczas jazdy? Czy to wina jakiejś wilgoci w aucie? aczkolwiek w lato go dużo wietrzylem i raczej ciężko o wilgoć, czy na razie rzucic skarpete z ryżem albo kocim zwirkiem i przeczekać do wiosny i wysuszyć go porządnie? Filtra kabiny to auto rzekomo nie posiada, wiec w jaką stronę iść?

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Jak kolega toomii76 napisał, nic innego jak nadmiar wilgoci. Sprawdź dokładnie całą wykładzinę w aucie, czy nie jest gdzieś mokra.

K

Kaboom51

Dziękuje serdecznie Panowie za rady! Właśnie sprawdzę te wykładzinę dywaniki i siedzenia czy nie są wilgotne, a teraz na okres zimy wrzucę skarpetkę z ryżem i niech wciąga wilgoć, a w cieplejsze wiosenne dni zacznę porządnie go wietrzyć i suszyć na słoneczku, dziękuje serdeczne! Co do dostawania wody to raczej wątpię, ale jak znajdę jakieś mokre miejsca to postaram się i zlokalizować czy nie dostaję się tam woda.

cactus81

Początkujący
Punktów
2
Kiedyś miałem ten problem i wymiana dywaników z welurowych na gumowe w zimie dużo dała.

Sandro00

Nowy
Punktów
0
Siemka,

Mam problem z parowaniem szyb wewnątrz auta. Jeżdżę Fabią z 2008 1,4 diesel. Teraz jest to bardziej denerwujące, bo są temperatury na minusie pojawia się szron. Filtry wymieniałem na początku grudnia 2020. Auto sprawdzałem jest suche i żadna woda się nie dostaje do środka. Może wiecie co trzeba zrobić?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
szyby umyć
normalnie psikasz płynem do mycia szyb w sprayu z napisem antypara i jedziesz bawełnianą szmatą a potem ręcznikiem papierowym do sucha, jedziesz kilka razy aż będą czyste i suche. trzeba sie postarać, powyginać, zmęczyć a nawetw spocić.
jaśniej nie potrafię tego wytłumaczyć.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Należy włączyć klimatyzację nie będą szyby zaparowywać. Proszę spróbować, serio.
Jak silnik się zagrzeje przejść na ogrzewanie. Klime wyłączyć.

Do góry Bottom