• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Grand Vitara I 1998 2.0TD wymiana przedniego wahacza od strony pasażera

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
Cześć, panowie, pytanie brzmi następująco. Czeka mnie wymiana wahacza przedniego po stronie pasażera. Znalazłem całe wahacze po około 300-400 zł, ale zastanawiam się, czy aby nie mogę wybić tylko przegubu nośnego.

Przegub nośny/prowadzący:
https://allegro.pl/oferta/suzuki-vitara-grand-98-przegub-zewnetrzny-5499831193?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe&gclid=CO2wjKzQ3uICFQ4aGAod_toC1A

Zdjęcie elementu u mnie w aucie w załączniku. Mam wrażenie, że tego w żaden sposób nie będzie się dało wybić. Dzięki za wszelkie rady.

Załączniki

• IMG_20190609_184831.jpg
    IMG_20190609_184831.jpg
    173,4 KB · Wyświetleń: 24

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Pierwsze zdjęcie ok ,a drugie kolego to przegób jak dasz radę to zamontować w wachaczu będziesz miszczem świata :D:D wymieniasz kompletny z pierwszego linka i po sprawie;)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wprasować przegub napędowy w miejsce niewymiennego sworznia ... Dość trudne, ale... :D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
pamięta bo uszczelniał pare dni temu, ale żeby sworzeń to nie, całe wahacze szły.

Ale wtym wypadku nie ma takiej możliwości.

Wycinasz kawałek wahacza, wspawujesz precyzyjnie piaste oszlifowaną do poczebnych rozmiarów wkładasz przegób przycinasz poniżej przegóbu spawasz zabezpieczasz ustawiasz geometrie metodą dystansów i jest zrobione.
Tak więc- Da się i uj.

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Kiedyś u ojca wymieniłem, po dwóch dniach wyskoczył, co prawda klej załatwił sprawę, ale od tamtej pory jeśli sworzeń nie ma jakiegokolwiek zabezpieczenia i siedzi tylko na wcisk odradzam i namawiam na cały wahacz

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zakładałem może z 15-20 ale reklamacji nie było. tam trzeba było umiejętnie rozborować otwór, tak żeby sworzeń ciasno się w prasował.

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
Kiedyś u ojca wymieniłem, po dwóch dniach wyskoczył, co prawda klej załatwił sprawę, ale od tamtej pory jeśli sworzeń nie ma jakiegokolwiek zabezpieczenia i siedzi tylko na wcisk odradzam i namawiam na cały wahacz
Suma sumarum, tak zrobię.

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
komar200: po waszych wypowiedziach, tak właśnie zrobię
dojot43: aaaa, nie wińcie laika, że pyta. Dziękuje za naprostowanie.
tomii 76: dziękuje za wypowiedz

Tych wahaczy jest bez liku, ma ktoś jakieś doświadczenia/zaufanie do któregoś z producentów

dobrej nocki koledzy

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Słyszałem, że gdzieś pod Warszawą jest firma regenerująca takie wahacze, nie wiem jak to robią, ale podobno tanio i solidnie. Chyba na forum Suzuki widziałem takiego posta, miałem to robić testowo w swojej grand vitarze, ale ją sprzedałem.
Co nie zmienia faktu, że jeśli byłby to samochód na asfalt to kupiłbym jednak nowy ;) no, chyba, że wytrzymałoby przynajmniej z pół roku w terenie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
komar200: po waszych wypowiedziach, tak właśnie zrobię
dojot43: aaaa, nie wińcie laika, że pyta. Dziękuje za naprostowanie.
tomii 76: dziękuje za wypowiedz

Tych wahaczy jest bez liku, ma ktoś jakieś doświadczenia/zaufanie do któregoś z producentów? (w linku poniżej odfiltrowane wszystkie przednie wahacze od strony pasażera):
https://www.czesciauto24.pl/suzuki/grand-vitara-i-ft/11518/10671/wahacz_poprzeczny_podluzny_ukozny?criteria[100]=VR

dobrej nocki koledzy
Ja bym brał Febiego.

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
dojot43: dzięki za odzew, pewnie na Febi się skończy

Jakby ktoś miał jakieś swoje doświadczenia z tymi markami przyjmę z pokorą. Z góry dziękuje.

A co powiecie na temat producenta Japanparts?

Do góry Bottom