• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Swift 2009

slony7

Początkujący
Punktów
0
Witam
Pacjent
Suzuki Swift 1.3 2009r produkcja węgierska z nalotem 150 tys.

A wiec miesiąc temu zakupiliśmy dla mamy swifta.
Po tygodniu jazdy zapalił się check i po sprawdzeniu był błąd P0240 dotyczący kata.
Do tego samochód dymi mocno na biało (nie czuć w spalinach nic niepokojącego)
Miałem wrażenie ze ubywa płynu chłodniczego dlatego zrobiliśmy test UPG ale wyszło ze jest wszystko ok.
Po zakupie został wymieniony olej + wszystkie filtry oraz świece zapłonowe na denso irydowe.

Od czego zacząć dalsza diagnostykę ? Ściągać głowice ? Co do płynu nie jestem w 100% pewny czy go ubywa ale wydaje mi się ze tak.
Dodam na koniec ze spalanie wynosi 10L co wydaje się dość spore na ten motor.

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Kolego nie zrobiłes literówki napewno błąd p0240 a nie p0420??
Tak czy siak jeśli piszesz, że bład kata, to zacząłbym od lambd i samego kata, nie od rwania głowicy. Rozumiem, że to benzyniak?

slony7

Początkujący
Punktów
0
Tak, przepraszam za błąd chodziło mi o P420 czyli niska wydajność katalizatora.
Tak to jest benzyniak 1.3.
W takim razie zacznę on sondy.

sivyx

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Suwałki
Jeśli chodzi o duże spalanie i dymienie, może być tak, że ma złą mieszankę i to powoduje zapychania katalizatora. Jesteś w 100% pewny, że odpowiednie swiece siedzą?

slony7

Początkujący
Punktów
0
Jeśli chodzi o duże spalanie i dymienie, może być tak, że ma złą mieszankę i to powoduje zapychania katalizatora. Jesteś w 100% pewny, że odpowiednie swiece siedzą?
Tak.
Dymienie było już przed wymiana świec

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jak masz czas na diagnostykę UPG to zrób tak jak ja czasami robię. Te płyny nie zawsze wiarygodne.
W układ chłodzenia wpinam gdzieś trójnik i przez niego zapodaje przez reduktor 1 ATM.
Wykręcam świece i idę robić coś innego. Jakaś uszczelka czy pęknięcie nie ma bata że płyn nie zacznie lecieć albo ma ziemię albo przez otwory świec

Do góry Bottom