• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Swap 2.5tdi d5 do vw t4 jak polaczyc.

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Witam. Zwracam się z prośbą kogoś madrzejszego aby mi wytlumaczyl a przy okazji komuś się przydadza takie ifo.
-mając owy silnik z volvo 850 w budzie t4, instalacja wrazz z ECU bez immo jak połaczyć ze skrzynka vw a może raczej co z czym aby odpalic ten silnik? Szukałem pomocy na innym forum lecz nie wiem czemu żaden fachmen nie udzielil pomocy. Sam bałem się to polaczyć i sprobowac czy albo sie zjara albo sie uda. Mam nadzieje ze kogos moze zainteresuje ten projekt i uda sie go wkoncu ukonczyc. Pozdrawiam

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Przecież w 2.5 volvo powinien pasować pod instalacje t4. W czym problem.

Chyba że w t4 nie miałeś wcześniej 2.5?

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Wczesniejszy silnik 2.4 AAB. Mam wiązke od 102km i brak wniej 3 przewodów do podgrzania powietrza no i nie mam ECU do niej. Natomiast od volvo mam podpisane wszystkie te wolne(uciete) kabelki i ze skrzynki bezpieczników vw jest też właśnie ucietych kilka,wg rozpiski skrzynki bez.vw by sie zgadzało jedni z drugim,tyle że kolory inne. I teraz czy wystarczy jedynie je ze soba połączyć i ot to cała filozofia?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Rozumiem że motory już przeżucone. I kabloteka też. Tylko problem z dokończeniem połączeń?

Jeśli chcesz to zgrać musisz mieć od 102kM instalke silnika i tą wewnątrz pod konsolą ponieważ możesz mieć problem z podmianką licznika. A jak licznik nie będzie od 102 to na liczniku będzie jeden wielki kibel. Czyli na początek brak obrotomierza i kontrolki świec żarowych i pewnie jeszcze temp. silnika.

Ostatnia edycja:

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Tak zamienione, w takim stanie nabyłem to auto w sumie przez przypadek bo w moim drugim t4multivanie padł silnik i tam tez był 2.4 .

Kupiłem całą instalacje od 102km wrazz ze skrzynką. Jeśli chodzi o zegary to 3szt mam do wyboru.... Jeżeli to nie bedzie wpływać na prace silnika to może tych zegarów nie być wcale na ten moment to chcę aby zobaczyć czy wogóle zagada motorownia

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Czyli kombinuj sterownik z immo off i palić.

Do góry Bottom