• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

synchronizacja wałków outlander BSY

szark2

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
witam, może ktoś podpowie outlander silnik 2.0 BSY
ustawiłem rozrząd na przyrządy, tylko mam problem z ustawieniem synchronizacji wałków. Na delphim pokazuje parametr wtrysku głównego 6-7 stopni, ale przestawiając koła rozrządu zeszło tylko do 5-6 stopni. Próbowałem też KTS i nie wyszło. W adekwatnym silniku VW BKD kąt jest w granicach ujemnych wartości. A druga rzecz to grzechotanie zaworów przy ruszaniu (nie mechaniczny dzwięk) odgłos taki jak spalanie stukowe.Objaw nie związany z wymianą rozrządu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Stukotanie moze byc zwiazane z niewlasciwa praca EGR, wlasciwie w tym silniku to moze byc polowa tego silnika, od wałkow, walniete pompki czy ten zje* czujnik polozenia walu. Jak dla mnie silnik dla artysty nie dla mechanika.

szark2

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
EGR wymieniony, ale i tak programowo wyłączyłem, i nic nie pomogło, a rozrząd ustawiony na blokady, więc chyba inaczej nie można, często jak ustawiam rozrządy na blokady w silnikach VW to synchronizacja wychodzi na -2,0 więc zawsze jest dobrze. Może jakiś czujnik? albo delphaj pokazuje błędne wskazania i tylko trzeba diagnozować oryginałem.Myślałem że ktoś może spotkał się z takim przypadkiem.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie wiem jak w mitasubiszi ale kilka razy spotkalem myk w tdi z magnetycznym kołem polozenia wału, zle ustawione przy montazu.
W pdf dokladnie widac o jaki uszczelniacz mi chodzi, po numerach wychodzi ze taki tez masz w tym mitasubiszi.

Załączniki

• TSI06_2014_PL.pdf
    441,8 KB · Wyświetleń: 50

szark2

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
czy można sprawdzić ustawienie uszczelniacza w inny sposób niż demontując skrzynię?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a wizualnie według gmp jak wygląda mijanka ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Oscyloskopem chyba tylko, kanał na czujnik i wyzwalanie z wtrysku, albo na jeden czujnik na drugi na wtrysk, zobaczysz w podstawie czasu jak to wyglada. Nie wiem czy tak to zdziala bo nigdy nie testowalem.

maciej-72

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
witam, może ktoś podpowie outlander silnik 2.0 BSY
ustawiłem rozrząd na przyrządy, tylko mam problem z ustawieniem synchronizacji wałków. Na delphim pokazuje parametr wtrysku głównego 6-7 stopni, ale przestawiając koła rozrządu zeszło tylko do 5-6 stopni. Próbowałem też KTS i nie wyszło. W adekwatnym silniku VW BKD kąt jest w granicach ujemnych wartości. A druga rzecz to grzechotanie zaworów przy ruszaniu (nie mechaniczny dzwięk) odgłos taki jak spalanie stukowe.Objaw nie związany z wymianą rozrządu.

Witam, powiedz mi jak znalazłeś w Dephi blok odpowiedzialny za kąt wyprzedzenia wtrysku. Wybierając w Delphim Outlandera (też silnik BSY) nie mam na liście bierzących parametrów kąta wyprzedzenia wtrysku (jest tam klika na krzyż parametrów, które pokazuje na żywo)
Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

szark2

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
wymieniłem rolkę w alternatorze, która całkiem padła i grzechotanie ustało

Do góry Bottom