• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie, mało mocy 1.9TDI (dziwny przypadek)

baran860

Nowy
Punktów
0
Witam mam pewien problem ze swoim autem, VW Bora, silnik 1.9 TDI 105KM
Gdy jade pod górkę, czasami nawet na prostej drodze i dodaje gaz do spodu autem strasznie zaczyna szarpać, traci moc (ogolnie i bez drgań też jest zamulone) dzieje się tak w przedziale obrotów ~2000 - 3000 później drgania są bardzo mało wyczuwalne. Turbina zregenerowana, pompa paliwa nowa, pompowtryskiwacze sprawdzone, jeden zregenerowany, przeplywomierz nowy, rozrząd zmieniony. W baku był straszny syf (prawdopodobnie olej od uszkodzonej pompy paliwa) wszystko zostało wyczyszczone a problem nadal występuje.

Dodam jeszcze że zębatka pompy paliwa była mocno wytarta i uszkodzona (podobnie jak ta od wałka rozrządu, wałek jednak został, zmieniłem samą pompe paliwa)

Drgania delikanie ustępują jesli odpuszcze z gazu ale po ponownym wciśnięciu drgania wracają no i auto nie przyspiesza tak jak powinno, chyba że zredukuje bieg obroty wzrosną do 3000+ wtedy jakoś to w miarę jeszcze jedzie.

Z moich obserwacji wynika (moge sie mylić) że na zimnym silniku troszke lepiej auto sie zbiera i nie wpada tak często w te mocne drgania jak by sie jechalo traktorem.

Czy możliwe jest że przyczyną może być układ napędowy? (Półoś lub dwumas)
Tak powiedział mechanik ale wole posłuchać waszych opinii zanim zdecyduje się na kolejny duży wydatek

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdź układ wtryskowy. Jak dla mnie to tu jest problem . Możesz mniec podpalone końcówki wtryskiwaczy dlatego tak jest . Źle podawane paliwo może również uszkodzić koło dwumasowe jak i silnik także w miarę szybko to ogarnij

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Lub wytarty wałek co nie zauważyłeś.

Do góry Bottom