• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szarpanie na silniku diesla w Accord V

przemek_sbs2k

Początkujący
Punktów
0
Witajcie.
Od pewnego czasu mam problem ze swoją Hondą Accord V 97r. z silnikiem 2.0DTI 105km. Jest to podobno silniczek Rovera.

Co do problemu... Podczas jazdy silnik robi tzw żabki, szarpie. Nie ma to znaczenia podczas stylu jazdy. Czy jazda spokojna czy przyśpieszanie. Problem występuje nie regularnie. Czyli jak mu się chce... Czasami cały dzień przejeżdżę normalnie a czasami co chwile szarpie silnikiem. Obroty przy tym objawieniu nie skaczą. Z moim mechanikiem wymieniliśmy filtr paliwa oraz wykluczyliśmy sprzęgło. Czasami jak silnik szarpie potrafi zaświecić się żółta kontrolka z wizerunkiem silnika. Byłem na diagnostyce komputerowej i nie wykazywało żadnych błędów.
Nie mam za dużej wiedzy na temat silników diesla ale czyje że to coś z pompą wtryskową. Może nieszczelność w jakimś miejscu ? Albo jakiś wtrysk się zapycha?

Proszę o jakieś porady, bo już naprawdę nie wiem co robić. Nikt z moich mechaników nie potrafi rozwiązać tego problemu.

P.S. Dodam że na biegu jałowym tego problemu nie ma. Tylko podczas jazdy.

Do góry Bottom