• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpie przy nagłym dodaniu/odjęciu gazu. Kable WN?

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie panowie. Piszę z małym problemem. Otóż problemy pojawiają się podczas:
- jazdy ze stałą prędkością i całkowitym puszczeniu gazu. Odczuć można szarpnięcie, a potem normalne zwalnianie,
- nagłego dodania gazu z pozycji 0 do 1/4 i więcej. Jak dodaję gaz stopniowo to szarpie mniej
- nierównomierność obrotów. Czasem powodują nieprecyzyjne wrzucenie biegu (z szarpnięciem lub przeciągnięciem na sprzęgle).

Teraz najważniejsze. Powyższe objawy uwidaczniają się w szczególności na jeździe na LPG, na benzynie są minimalne bądź nieodczuwalne. Dziś mnie coś tknęło i postanowiłem prysnąć płynem do mycia okien kable WN i można było zauważyć na nich iskry. Znajomy mechanik również potwierdził, że są do wymiany. Oczywiście zrobię to w niedalekiej przyszłości, lecz najbardziej nurtuje mnie pytanie.
Czy za te wszystkie dolegliwości mogą odpowiadać właśnie przewody WN? Zaznaczę, że świece były wymienianie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pewnie że tak instalacja gazowa wymaga super iskry, a benzyna nie

rfr

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
jeśli na kablach widać iskrę to nie ma o czym mowić.Trzeba wymienić.

amattorLBN

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lublin
a ja mialem tak ze bylo przebicie na kablu od cewki do rozdzielacza i akurat kabelek diagnostyczny tam sie zawinal i spalilo komputra:confused:

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Dzięki panowie za opinie. Jutro wszystko załatwiam :)

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Kabelki nowe już wrzucone. Jest trochę lepiej, lecz nie jest jeszcze idealnie. Szarpania jeszcze występują, szczególnie na zimnym silniku jak wtryskiwacze LPG są jeszcze zimne. Chyba zmniejszę przerwę na świecach, aktualnie jest 1,1mm, a wyczytałem, że niby dobrze jest mieć poniżej 1mm.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Kabelki nowe już wrzucone. Jest trochę lepiej, lecz nie jest jeszcze idealnie. Szarpania jeszcze występują, szczególnie na zimnym silniku jak wtryskiwacze LPG są jeszcze zimne. Chyba zmniejszę przerwę na świecach, aktualnie jest 1,1mm, a wyczytałem, że niby dobrze jest mieć poniżej 1mm.
Przerwe na swiecach ustaw na 0,8 lub 0,9mm.

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Na świecach przerwę ustawiłem na 0,9mm i jest dużo lepiej. Praktycznie idealnie. Zauważyłem też jakby samochód miał mniejszą moc na niższych obrotach i trzeba mocniej nacisnąć gazu, aby szedł jak wtedy - nie dławi się, idzie normalnie, ale wydaje się jakby na przerwie 1,1mm zbierał się lepiej. Może jest to spowodowane brakiem szarpania i rozwijaniem mocy bardziej równomiernie.
Czy jest to możliwe, aby moc obniżyła się poprzez zmniejszenie przerwy? Czy to tylko subiektywne odczucie?

PRZEMCAR

Początkujący
Punktów
0
a szarpanie występuje na zimnym czy na ciepłym silniku ?

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Szarpanie na 0,9mm już nie występuje. Na przerwie 1,1mm występowało na ciepłym i zimnym, ale bardziej intensywne było na niezagrzanym silniku.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no dobre świece to podstawa, poza tym nie każde świeczki nadają się do gazu, kiedyś kupiłem książkowe Championy do mojego poldorovera i pochodził na nich 2 tygodnie, a po założeniu Brisków chodził 2 lata :D

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Wrzuciłem NGK BPR6ES-11. Chyba nie są złe :)

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Zdecydowałem się na telefon do pana gazownika. Powiedział, że zmniejszenie przerwy do 0,9mm to dobre posunięcie. Po tym, jak nadmieniłem, że auto osłabło zalecił regulację. Czas pokaże co z tego wyniknie.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Zdecydowałem się na telefon do pana gazownika. Powiedział, że zmniejszenie przerwy do 0,9mm to dobre posunięcie. Po tym, jak nadmieniłem, że auto osłabło zalecił regulację. Czas pokaże co z tego wyniknie.
Tak zgadza sie regulacja moze pomoc,daj znac czy bedzie lepiej.

Do góry Bottom