• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpnięcie po puszczeniu lub dodaniu gazu Kia Ceed 1,6 CRDI

tabalma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Błonie
Witam
borykam się z problemem szarpnięcia po puszczeniu lub dodaniu gazu który występuje na rozgrzanym silniku np. staniu w korkach, co to może być? Dziwne że na zimnym nic nie szarpie płynnie przebiega dodawanie lub ujmowanie gazu. Paliwo zatankowałem tym razem na BP lecz brak poprawy. Sprzęgło było wymienione w Listopadzie 2014. Szanowni forumowicze pomocy.

tabalma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Błonie
Jest ten czujnik u mnie przy pedale lecz ja nie naciskam w ogóle na pedał sprzęgła, tylko puszczam lub dodaję gaz czy to w takiej sytuacji ten czujnik ma znaczenie.

tabalma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Błonie
Witam
wymieniłem czujnik pedału sprzęgła, wyczyściłem egr oglądałem poduszki skrzyni biegów wyglądają dobrze. Panowie co tu jeszcze można sprawdzić, na zimnym silniku czyli można przejechać 20 kilometrów jest dobrze nic nie szarpie, po nagrzaniu zaczyna się szarpanie występujące po zmianie biegów jak i samym dodaniu puszczeniu gazu bez udziału sprzęgła. Przeszła mi na myśl tarcza sprzęgła może te sprężyny w niej jakieś liche.

sebikk1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witaj,
Też mam to samo, prawdopodobnie jest uszkodzona tacza sprzęgła, dodatkowo KIA chyba nie przeprowadziła akcji serwisowej na wadliwe dwignie sprzęgła które się krzywiły I to moze być przyczyną że nisko bierze. Radzę wymienić kompletne sprzęgło z łożyskiem + dzwigę sprzęgła (łapę) I powinno być dobrze.
Ja jeszcze nie naprawiałem, jeżdzę do czasu aż sprzęgło się rozsype, tylko staram się delikatnie dodawać gazu, bo tak jak piszesz dodasz gwałtowanie gaz np po hamowaniu biegiem to przy przyśpieszaniu szarpnie I jak szybko przyśpieszasz I odpuscisz gaz to też szarpnie.
Podaj jeszcze jaka moc silnika, ja ma 90KM.
Pozdrawiam

Master22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam, czy udało Wam się rozwiązać problem z szarpaniem przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu? Podzielicie się informacją co było przyczyną?

tony1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Stalowa
witam wszystkich na forum.
Mam podobny problem, szarpanie występuje po dodaniu lub puszczeniu pedału gazu a także przy zmianie biegów i puszczeniu sprzęgła.Dodatkowo czasami dość głośno skrzypi sprzęgło podczas wciskania i puszczania. Poduszki są ok. Biegi wchodzą bez zarzutów.
Co to może być? Udało się komuś rozwiązać ten problem?

Do góry Bottom