• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szkolenia/szkoła obok politechniki

skax

Początkujący
Punktów
0
Cześć. Jestem studentem 1 roku mechaniki i budowy maszyn na Politechnice Poznańskiej.

Niestety do tej pory nie miałem żadnych szans obcować praktycznie z samochodami ( ukończyłem LO, brak garażu, mechaników w rodzinie ).

Na moim kierunku będę wybierał specjalizacje mechatronika i/lub pojazdy samochodowe, jednak zdaję sobie sprawę, że bez praktycznego obycia się to raczej nie wystarczy.

Co byście polecali, aby dokształcić się w temacie mechaniki/mechatroniki samochodowej ?
Jest to oczywiście również moja pasja ... chciałbym umieć robić systematycznie swój własny samochód ( tuning, naprawy ). Mam jakieś książki n.t. silników spalinowych, lecz sama teoria jak wiecie nic nie daje.

Ktoś mi polecił akademie mechatroniki w Poznaniu ( publicza szkoła - 2 lata ).
Jak wspomniałem, swojego garażu nie mam ... jestem raczej samoukiem - bardziej przyswajam wiedzę samemu starając się rozwiązać problem.

Polecilibyście szkolenia/kurs lub wypowiedzieli się o szkole wspomniałem przeze mnie ?

Pozdrawiam

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Garażu nie masz, a samochód masz??? Jeżeli masz samochód to są nie wiem jak to określić warsztato-garaże do wypożyczenia na jakiś czas i tam sobie możesz dłubać przy aucie. Na początek zacznij od podstaw nawet takich jak zmiana koła warto wiedzieć jak sobie radzić z zapieczonymi śrubami jak je dokręcać nie za mocno. W tym dziale, w którym założyłeś temat masz dużo podobnych tematów, które na pewno Ci się przydadzą. I na wakacje możesz poszukać praktyki u jakiegoś mechanika.

skax

Początkujący
Punktów
0
Hmm no a koniecznym jest posiadać garaż mając auto ? Parkuje na osiedlowym parkingu.
Warsztaty samoobsługowe w Poznaniu to koszt ok. 20 zł/h - raczej mi się nie kalkuluje.

Praktyki brzmią ok, jednak musiałbym znaleźć mechanika, który zgodzi się na taką darmową pomoc i tłumaczenie niektórych rzeczy w jakimś tam stopniu. I to byłyby praktyki nieformalne, poza uczelnią

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Właśnie chodzi, że nie dlatego spytałam czy masz auto, bo zamiast najpierw o tym napisać napisałeś, że nie masz garażu. Może być ciężko nie mając sprzętu i kanału, ale z chęciami wszystko się da może ktoś znajomy ma garaż, żeby Ci nie raz użyczać do drobnych napraw.

skax

Początkujący
Punktów
0
Narzędzia swoje jakieś mam .... Dziadek ma niby garaż, ale bez kanału. Po prostu garaż

Do góry Bottom