• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szukam autodata paski zębate 5

Punktów
0
Dzień dobry. Szukam książki lub pdfa autodata paski zębate 5. Jeśli ktoś z kolegów ma i chciałby sprzedać to chętnie kupię. Ewentualnie gdyby ktoś z Katowic lub okolicznych miast ma i zechciał by pożyczć na kilka dni to podjadę.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
A koniecznie potrzebujesz całą książkę czy może coś konkretnego z niej, bo może będzie szybciej?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1660
Potrzebuję ... Nie potrzebuję. Po prostu chciałbym ją mieć :)

Mój stary to fanatyk AutoData...

Pół mieszkania zawalone wydrukami schematów elektrycznych, segregatorami z czasami napraw i płytami CD z wersją 3.38. Średnio raz w miesiącu ktoś wdepnie w leżący na podłodze pendrive lub pękniętą płytę CD i trzeba jechać na pogotowie, bo stary trzyma na nich bazy danych z 2011 roku i krzyczy, że to złote czasy motoryzacji, zanim wprowadzili subskrypcje w chmurze.

W swoim życiu już z pięć razy przerabiałem usuwanie wirusów z jego laptopa, bo pobierał z chomikuj cracki do wersji online.

Drugie pół mieszkania zajebane wydrukami norm czasowych. Co tydzień stary robi objazd po okolicznych warsztatach, żeby sprawdzić, czy mechanicy robią wymianę rozrządu zgodnie z procedurą.
Byłem na tyle głupi, że raz zapytałem go, po co mu baza danych do aut, skoro sam jeździ rowerem.

Przy obiedzie potrafi nagle przerwać jedzenie, spojrzeć na matkę i wypalić: Grażyna, a wiesz że w Opel Astra G 1.6 16V dokręcanie śrub głowicy to najpierw 25 Nm, a potem trzy razy po 90 stopni?
Jak matka mówi, że ma to w dupie to stary się odpala i krzyczy, że przez takich ludzi jak ona ten kraj leży. Bo nikt nie przestrzega procedur producenta.

Jak miałem 12 lat, to stary zabrał mnie do dealera Volkswagena i kazał wyliczyć czas wymiany pompy wody w Golfie IV na podstawie wydruku.
Jak pomyliłem się o 0.2 roboczogodziny, to dał mi w łeb i powiedział, że z takim podejściem do norm czasowych to ja w żadnym ASO nawet na zmywaku nie posiedzę.

Co niedzielę stary zasiada przed komputerem i toczy wojny na Forum-Mechanika.pl
Wyzywa tam typów, którzy dokręcają koła na wyczucie od morderców i analfabetów technicznych.
Kiedyś założył wątek "Błąd w procedurze kasowania inspekcji olejowej w BMW E46". Po 3 minutach dostaje białej gorączki, pije szklankę amolu i przez trzy dni wygraża do ekranu, że stworzy własny system informacji technicznej, który zniszczy AutoDatę i Haynesa jednocześnie.

Ostatnie wigilia, barszcz i nagle wujek Staszek rzuca: sam zrobiłem serwis i zaoszczędziłem kilka stówek na warsztacie. Wczoraj u siebie w Golfie trójce 1.9 TDI dokręciłem filtr oleju kluczem, na oko, i spokój.
Mój stary aż zbladł. Odkłada widelec i mówi, że na oko to chłop w szpitalu umarł. W AutoDacie stoi jak wół: dokładnie 25 niutonometrów.
Wujek tylko parsknął Janusz, od lat robię na wyczucie w łapie i nikt nie narzekał. Staremu aż wyszła żyła na czole i rzuca się przez stół taranując pierogi.
Lądują pod choinką. Matka w ryk, babcia mdleje, a stary dusi wujka na dywanie i ryczy: MÓW: DWADZIEŚCIA PIĘĆ NIUTONÓW, SKURWYSYNU!. Wujek resztkami sił charczy: TYLKO NA OKO! ZAWSZE NA OKO!
Rozdzieliliśmy ich. Wigilia zepsuta, stary z rozwalonym nosem siedzi w pokoju i płacząc drukuje schemat z programu, żeby w nocy przybić go wujkowi na bramie

Nasz sąsiad, pan Heniek, to mechanik starej daty i wszystko robi na słuch i ma w garażu kanał zapchany częściami do Poloneza i Iveco. Stary gardzi nim jak psim łajnem.
Kiedyś on dokręcał u siebie w garażu pokrywę zaworów zwykłym grzechotem. Stary stał przy płocie, patrzył na niego z pogardą i szeptem coś przeliczał pod nosem, o ile Nm Heniek właśnie przekracza granicę plastyczności śruby.
W końcu nie wytrzymał, przeskoczył przez płot, wyrwał Heńkowi klucz z ręki i zaczął drzeć mordę: Co ty robisz, ignorancie! Tu idzie 10 Nm w kolejności od środka do zewnątrz, zamordujesz tę uszczelkę!
Heniek go wygonił ciupagą i pogrzebaczem, aż ojciec tak uciekał, że się potknął o meselek . Później stary przez tydzień pisał petycję do Inspekcji Handlowej o zamknięcie garażu Heńka za stwarzanie zagrożenia mechanicznego.

Życie z nim w jednym domu to ciągła procedura serwisowa.
Kiedyś chciałem wymienić żarówkę w pokoju. Stary podszedł, wyciągnął ze swojego segregatora wydrukowany schemat instalacji domowej, zażądał ode mnie odłączenia akumulatora i odkręcił główny korek.
Kazał mi podpisać protokół przyjęcia stanowiska pracy. Jak zapytałem, po co to wszystko, odpowiedział: AutoData wyraźnie mówi, że przed przystąpieniem do prac przy układzie elektrycznym odłącz ujemną klemę.

W zeszłym roku na święta matka kupiła mu pod choinkę oficjalną, roczną subskrypcję do AutoData Online.
Stary jak to zobaczył, to najpierw się rozpłakał ze wzruszenia, a potem przez trzy dni nie wychodził z pokoju, analizując schematy magistrali CAN w najnowszym Audi A6.
Gdy w końcu wyszedł, był blady, miał podkrążone oczy i z przerażeniem w głosie powiedział: oni zmienili układ graficzny schematów... Wersja z 2011 była lepsza, nowa to komercyjna szmira dla dzieci z iPadami. później podarł licencję do niszczarki i wrócił do wersji 3.38.

P.S.

1. Wzięło mnie natchnienie i nie mogłem się powstrzymać :)
2. Heniek- nic osobistego! Wierzę, że jesteś jedyną tutaj osobą, która jest na tyle inteligentna i ma do siebie dystans, że to zrozumie i się nie pogniewa
3. qrwa, tęsknię za WOODOO :(

Do góry Bottom