• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szuranie turbiny podczas przyspieszania

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
Witam! Mam Opla Antare 2.0 cdti 150KM. Mam pytanie podczas przyspieszania słychać z prawej strony odgłos jakby tarcia po czym po przekroczeniu 2000 obr coś pusczalo i samochód nie wydaje żadnych dźwięków. Gdy spieszam gwaltowie na pełny. Bucie tego dźwięku też nie ma i na biegu jalowym też cisza co to może być. Egr oczyszczony, błędów brak ,widoczna plama oleju na intercoolerze. Nie wiem już Sam.

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
No ale olej tam nie jest tylko mała plamka na plastikowej obudowie tego intercoolera. Myślisz ,że to jest powodem

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Albo kup zmywacz do hamulców i psikaj po rurach na dolocie jak silnik zagrzechota tzn ze nieszczelnosc. Ino psiaki z umiarem bo silnik bedzie u sąsiada 4 domy dalej

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
A oprócz nieszczelności to możliwe że coś z turbina ze tak szura. Jak napisałem na jalowym nic nie słychać dopiero jak przyspieszam z umiarem to szura a jak depne tak porządnie to jest również ok. A może kierownicę turbo się przycinaja chociaż turbo nie przeładowuje .

Nikt nie ma żadnych sugestii

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A oprócz nieszczelności to możliwe że coś z turbina ze tak szura. Jak napisałem na jalowym nic nie słychać dopiero jak przyspieszam z umiarem to szura a jak depne tak porządnie to jest również ok. A może kierownicę turbo się przycinaja chociaż turbo nie przeładowuje .

Nikt nie ma żadnych sugestii
gdyby kierownica turbo się zacinała to by był hałas przy schodzeniu silnika z obrotów

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
No a wtedy turbina by nie przeladowywala się i nie wpadala w tryb awaryjny. Czy na biegu jalowym też by robiło szuuuu czy tylko podczas jazdy.

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
Coś mi kolego nie pasuje to ,że na biegu jalowym ta turbina by robiła tak samo. Raczej podczas jazdy ta turbina dostaje więcej spalin i jest bardziej obciążona więc chyba coś nie tak ta twoja teoria

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Coś mi kolego nie pasuje to ,że na biegu jalowym ta turbina by robiła tak samo. Raczej podczas jazdy ta turbina dostaje więcej spalin i jest bardziej obciążona więc chyba coś nie tak ta twoja teoria
Nie jestem teoretykiem ale masz rację już zamykam ten temat

Do góry Bottom