• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szyba opel grandland x

Punktów
0
witam ;)
mam takie pytanko ( może dla niektórych głupie)
A więc jechaliśmy z Niemiec do Włoch ,na włoskiej autostradzie uderzył w przednia szybę kamyk i zostawił pajączka (około 2.5 cm.srednica ) dodam że od wewnątrz dotykając palcem nic nie czuć

moje pytanie brzmi czy ta szyba może pęknąć podczas powrotu ? czy się nie martwić i jechać normalnie do domu i na miejscu ją naprawić? dziękuję za odpowiedź. Przez tą sytuację mam popsuty urlop. martwię się żeby ta szyba się nie rozpadła podczas powrotu. razem z nami jedzie małe dziecko. pozdrawiam 20230615_185521.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI !!

Chyba, że rozgrzaną szybę polejesz zimną wodą. Wtedy pęknięcie pójdzie na całą szybę. Ale "rozpaść" się nie rozpadnie, nie ma takiej opcji. Ta szyba, jak nie będzie miała dużych skoków temperatur, to przeżyje jeszcze ten samochód :)

Punktów
0
NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI !!

Chyba, że rozgrzaną szybę polejesz zimną wodą. Wtedy pęknięcie pójdzie na całą szybę. Ale "rozpaść" się nie rozpadnie, nie ma takiej opcji. Ta szyba, jak nie będzie miała dużych skoków temperatur, to przeżyje jeszcze ten samochód :)
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiłeś. Będziemy na urlopie kilka dni a ja się tylko zamartwiam. Chodzi o małe dziecko. ;) ale teraz mam opinie specjalisty więc jesteś spokojniejszy. I oczywiście położyłem od zewnątrz folie przeciwsłoneczna więc szyba się mniej nagrzewa .
Dziękuję Ci za odpowiedź

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
ale teraz mam opinie specjalisty

Ha Ha Ha Lol GIF

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
Nieuku jeden z drugim. Gdybym spędził tyle roboczogodzin pod samochodem co Ty, to już dawno byłbym w Monako przy F1.
Gamoniu.

Do góry Bottom