• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tani w utrzymaniu kompakt do 11000 zł

Gibon378

Początkujący
Punktów
0
Witam. Szukam 4-drzwiowego auta do 11000zł (dla kogoś z rodziny), które będzie tanie w utrzymaniu - części i spalanie. Wielkościowo podobne do golfa V, rocznik 2004+. Silnik najlepiej benzyna 1.4-1.6 (jeśli spalanie będzie bardzo niskie, to może być 1.8).
Mam przygotowaną listę, ale nie wiem które samochody będą najlepsze:
Ford Focus 2
VW Golf 5
Audi A3 8p
Renault Clio III
Peugeot 307
Co będzie najlepszym wyborem? Jeśli znacie coś lepszego, piszcie.
Dzięki!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
cokolwiek byle było w lepszym stanie.
było lepiej serwisowane, właścicielami nie byli janusze.
nie jeździło do garażowych pseudo-naprawiaczy z ich radosną technologię najtańszej reanimacji wszystkiego

Gibon378

Początkujący
Punktów
0
cokolwiek byle było w lepszym stanie.
było lepiej serwisowane, właścicielami nie byli janusze.
nie jeździło do garażowych pseudo-naprawiaczy z ich radosną technologię najtańszej reanimacji wszystkiego
Tyle to wiadomo, ale takim sposobem to i stary polonez będzie dobry. Które z tych aut będzie najlepszym wyborem?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Tyle to wiadomo, ale takim sposobem to i stary polonez będzie dobry. Które z tych aut będzie najlepszym wyborem?
Zardzewiałe ferrari będzie najlepszym wyborem, człowieku zadajesz pytania jak dziecko z zerówki, a drugi2 dał ci odpowiedź, każde auto z wymienionych jest godne tylko prześwietl stan techniczny auta. Wskazania paluszkiem chcesz które auto? Wiadomo, że kto by ci co nie wskazał to i tak wybierzesz to co ty uważasz, zawsze tak jest.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja osobiscie poszedlbym w forda.

Gibon378

Początkujący
Punktów
0
Zardzewiałe ferrari będzie najlepszym wyborem, człowieku zadajesz pytania jak dziecko z zerówki, a drugi2 dał ci odpowiedź, każde auto z wymienionych jest godne tylko prześwietl stan techniczny auta. Wskazania paluszkiem chcesz które auto? Wiadomo, że kto by ci co nie wskazał to i tak wybierzesz to co ty uważasz, zawsze tak jest.
Po co jest ten dział? Pytam normalnie, który model jest godny polecenia. Jak nie chcesz pomóc to omijaj takie posty.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Po co jest ten dział? Pytam normalnie, który model jest godny polecenia. Jak nie chcesz pomóc to omijaj takie posty.
Gibon co wybierzesz jak będzie z 10 postów i każdy co innego ci wskaże? Wiadomo co, to co ty chcesz, takie tematy są bez sensu.

Gibon378

Początkujący
Punktów
0
Gibon co wybierzesz jak będzie z 10 postów i każdy co innego ci wskaże? Wiadomo co, to co ty chcesz, takie tematy są bez sensu.
Skoro pytam, to nie jestem zdecydowany. Chcę uniknąć kupienia złoma, który w dodatku jest drogi w utrzymaniu. Może dla ciebie odpowiedź jest oczywista, dla mnie nie. Takie odpowiedzi są bez sensu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
Dzięki za odpowiedź. Wiesz może jak z awaryjnością i cenami części na tle pozostałych samochodów?
przy twoim wyborze "rocznik 2004+"to będzie 18 lat. szmat czasu. więc totalna ruletka

ceny możesz sobie samemu sprawdzić. proponuje tak: bierzesz kartkę i robisz tabelkę
- z wierszami: amortyzator przedni, amortyzator tylni, klocki, tarcza, komplet filtrów, wahacz, łącznik stabilizatora, tarcza sprzęgła, kompletny rozrząd, tylny tłumik, no nie wiem co jeszcze
- kolumny: te aut co cię interesują. czyli jakiś pełgełot, holkswagen, ałdi i tak dalej
- wchodzisz na przykład na stronę intercars. i cierpliwe wypełniasz sobie ile co kosztuje do jakiego modelu
i tak będziesz miał najlepsze spojrzenie na koszty części

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Tak jak koledzy napisali. Gdybys wybierał nowy to miałoby sens pytanie o markę model. Bez obrazy ale za taka kwotę to zależnie od stanu technicznego w każdym naprawa moze przekroczyć wartość auta. Pamiętaj, ze jeśli właściciel takiego sprzętu nie umarł i rodzina pozbywa się auta po dziadku, albo nie wygrał w totka aby se kupić samochód klasę wyżej to znaczy ze dostał checkliste rzeczy do zrobienia i stwierdził „a wpizdu sprzedaje go”

Endrej

Gaduła
Punktów
10
A3 8P za 11k? Za tyle to nadal ładne A3 8L po lifcie chodzą, poza tym vagi z 1,4 i 1,6 nie jadą i sporo palą więc odpadają

Ja bym poszedł w Astrę H 1,8 i lpg założyć

mieszamy różne segmenty, co tutaj robi Clio? skoro wielkościowo szukamy kompaktów?

A co do kupienia złoma, auto trzeba na żywo obejrzeć, co z tego że ktoś doradzi model X czy Y? ten egzemplarz może być mocno zużyty i bez serwisu od lat.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Astra H 1.8 za te pieniądze to będzie ciężko ładną. Golf V już lubi być podjedzony - błotniki przód, progi, maska. Focus II spoko, względnie dobrze się trzyma blacharsko, części dosyć tanie. 307 i Clio III spoko, tylko Clio jest mniejsze niż cała reszta. Audi najdroższe w naprawach i w tej cenie to raczej jakieś padło.

Gibon378

Początkujący
Punktów
0
Astra H 1.8 za te pieniądze to będzie ciężko ładną. Golf V już lubi być podjedzony - błotniki przód, progi, maska. Focus II spoko, względnie dobrze się trzyma blacharsko, części dosyć tanie. 307 i Clio III spoko, tylko Clio jest mniejsze niż cała reszta. Audi najdroższe w naprawach i w tej cenie to raczej jakieś padło.
Dziękuję za normalną odpowiedź :)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
No już przestawiałem swojego focusa ii jak pojechał na prasę bo mu się zatarła pompa i wtryski

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Peugeot 307 CC jest fajny ale raczej dla 2 osób. W sobotę jeździłem i chyba se będę zbierał na takiego

Do góry Bottom