• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

tarcie podczas hamowania citroen c2

Dareks1981

Bywalec
Punktów
0
Witam. Mam problem z citroenem c2 podczas hamowania trze.Wymieniłem juz tarcze nowe klocki hamulcowe i nawet zaciski nowe i przez pewien czas było dobrze ale teraz wrociło z powrotem.Nie wiem co jest grane.Nie wiem co jest czy czujnik abs moe byc przyczyna tego bo caly czas kontrolka sie pali?Tez zauwazylem ze jak robie gwałtowne ruchy kierownica to słysze stuki czy moze to byc maglownica?Proszę o pomoc bo juz nie mam sił

S

sz.pak

Czujnik ABS by zmieliło gdyby tyle tarł. Czujnik odpada. Stuki przy skręcie - niekoniecznie magiel ale nie wykluczone. Sprawdzić trzeba przeguby zewnętrzne i wewnętrzne. Tarcie podczas hamowania? Z obu kół jednocześnie?

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Przecie jest u mechaników :mad:

skad wiesz ?? zaraz bedzie nagraj i pokaz nam a potem bedzie ze auto wjechało do rowu czy coś nie daj boze podczas tego nagrywania odstaw auto do mech i niech sprawdzi moze coś skopałes albo coś trze o tarcze..

S

sz.pak

Takie gdybanie to nie robota. Sprawdzenie zawieszenia trwa kilka minut. Tam trzeba wszystko sprawdzić.

- przeguby wewnętrzne i zewnętrzne (czy półośki nie chodzą na boki)
- czy zaciski dokręcone
- czy luzów na kolumnach nie ma
- czy przegub dokręcony (zewnętrzny)
- czy koła prawidłowo dokręcone
- czy magiel nie chodzi na boki
- czy wahacze wiszą bez luzów
- czy sworzeń nie tłucze
- czy magiel ciśnienia nie puszcza bo też potrafi tłuc
- czy zacisk pracuje prawidłowo (luzy między klockiem a tarczą)
- nawet tarcze czy bicia nie mają bo bywało że i nowa się przekosiła po deszczu
- czy stablizator trzyma
- łączniki
- końcówki

Sporo tego no ale w "normalnym" warsztacie powinni w 60 minut maksymalnie znaleźć przyczynę

Dareks1981

Bywalec
Punktów
0
nie mam pojecia wiem zauwazylem ze tylko przy malych predkosci tak sie dzieje bo przy duzej predkosci wszystko jest ok

klocki nowe i tarcze nowe przez pewien czas po wymianie bylo wszystko ok a pozniej wszystko z powrotem to samo tarcie podczas hamowania po jednej stronie po lewej

Ostatnia edycja:

CITO

Gaduła
Punktów
12
Zrób taki test. Zdejmij klocki hamulcowe, weź papier ścierny, przetrzyj dobrze powierzchnię klocków, zmontuj ponownie. Jeżeli objaw ustanie, a potem pojawi się ponownie to tarcza miękka jak G i zapycha klocek, albo klocek trochę do G. Mieliśmy taki przypadek. Wymiana tarcz załatwiła sprawę.

Dareks1981

Bywalec
Punktów
0
ok sprobuje tylko tak jak mowilem po wymianie klockow i tarcz bylo dobrze a potem wszystko od nowa to samo

Do góry Bottom