• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Technik Mechanik czy Technik Pojazdów Samochodowych

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
a tak swoją drogą to jakoś nie spotkałem sie jeszcze z Panią mechanik. Widzieliście kiedyś kogoś takiego? Żeby kobieta wychodziła spod samochodu ubrudzona w oleju, z kluczami w ręku? Ciekawy byłby to widok.

Karaluch

Nowy
Punktów
0
Uczę się w Diagnosie we Wrocławiu. Za mną 2 semestry nauki na kierunku technik pojazdów samochodowych, więc mogę co nieco powiedzieć:
- zaplecze warsztatowe - nie mam nic do zarzucenia, stanowiska są dobrze wyposażone, jest sporo różnego rodzaju sprzętu, narzędzi, przyrządów diagnostycznych
- baza pojazdów - przydałoby się wiecej nowszych modeli, większość to relikty PRL
- kadra nauczycielska - nauczyciele są ok, dysponują dużą więdzą, jedni są nudni a z innymi można ciekawie porozmawiać, jak to bywa w życiu
- zajęcia - zdecydowanie za mało zajęć praktycznych, niepotrzebny przedmiot np. przepisy ruchu drogowego, mamy wspaniałe ministerstwo edukacji, które układa wspaniałe plany

Po drugim semestrze zdaje się państowy egzamin z mechaniki, po trzecim z elektryki i elektroniki a po czwartym chyba organizacja i zarządzanie warsztatem. Tak jak już wcześniej wspominano, sama szkoła to za mało by zostać mechanikiem. Trzymać się z daleka od szkół typu AP Edukacja.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Zdziwisz się kolego ale ja mam w rodzinie -(kuzynka) - pani mechanik - i powiem szacun - up....li sie po uszy i się tego nie boi !!! Operuje narzędziami całkiem całkiem no i myśli przy robocie. Była u mnie na miesięcznych praktykach i byłem w szoku , moi uczniowie też .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni, panowie mieli duże majątki ziemskie, a ja mam tylko 600 metrów :)
Na forach żeglarskich niema takiego problemu, wszyscy bez względu na wiek piszą po imieniu, jest po prostu mniej do pisania.
W osobowych samochodach plastikowe dekielki zakręcane wchodzą w aluminiowe obudowy, czyli gdyby dekielek się rozszerzył , to byłoby ciaśniej. A w Solarisie dekielek plastikowy nakręca się na zewnątrz aluminiowej obudowy? czy jak że się rozciąga, bo nie rozumiem.
w sumie nie wiem co się kurczy albo rozszerza, obudowa - podstawa jest aluminiowa a obudowa wkładu filtra jest plastikowa wkręcona w środek tej aluminiowej, coś tam zmienia swój rozmiar i cieknie jak cholera

ironhorse

Początkujący
Punktów
0
Mój wujek jest człowiekiem, który jest bardzo doświadczonym diagnostykiem samochodowym. Z tym, że on odkąd tylko pamięta (przypuszczam, że jak miał ok 15 lat) interesuje się samochodami. Miał nawet kiedyś swój warsztat. Pracował dla Germaza (Forda) wiele lat. Teraz pracuje w prywatnym warsztacie. Nie wydaje mi się aby były potrzebne jakiekolwiek papiery ze szkół wyższych itp. Chyba bardziej patenty, uprawnienia i tego typu rzeczy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I jestes w bledzie , do wymiany klockow nie .... a jakie patenty ??

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja wiem jedno .... ciagle za malo wiem ... i wcale tego sie nie wstydze .

ironhorse

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem dokładnie jak to wygląda z uprawnieniami a nie chce pisać bzdur, ale chętnie się dowiem i wrzucę później lub jutro na forum co posiada i co może robić.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Szkoleń i papierków i ja mam sporo nawet czeskie i włoskie ale to nie zwania z douczania się we własnym zakresie. Człowiek uczy się cale życie i głupi umiera.:)

Tobiasz_inż. OMC

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra / Olszyniec koło Żar
Do kolegi który założył ten wątek... Zastanawiasz się jaki kierunek wybrać i gdzie się uczyć?Jako technik mechanik z zawodu, aktualnie student czwartego roku kierunku mechanika i budowa maszyn, powiem Ci tak... Zwróć szczególną uwagę na wyposażenie placówki w której chcesz się edukować. Z własnego doświadczenia wiem, że jest to kluczowe. Nie łudź się, że nabierzesz w szkole praktycznych umiejętności... Chcąc cokolwiek w przyszłości naprawiać, musisz na własną rękę nabywać praktyki .... Obiema rękoma podpisuję się pod postami Pana Jacka Grabowskiego. Szkoła, nakieruje Cię, pozwoli zdobyć jakiś "papier" i jeżeli będzie miała dobre zaplecze, pozwoli Ci na oswojenie się z narzędziami, z którymi wcześniej się nie spotkałeś... Co do wyboru między trzema wspomnianymi przez Ciebie kierunkami, faktycznie najlepiej wybrać mechatronikę, jednak mało placówek oferuje zaplecze dydaktyczne pozwalające na dokładne poznanie tej dziedziny. Zwróć na to uwagę.

Powodzenia.

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Tak jak pisze kolega Tobiasz zwróć uwagę na wyposażenie szkoły i jaki możliwości daje. Czy jakieś kursy dodatkowe możesz zrobić. Sam jestem po technikum pojazdów samochodowych a aktualnie studiuje jak kolega wyżej mechanikę i budowę maszyn. W szkole to jedynie nauczysz się teori a na praktykach tez nie za dużo bo jest ich bardo mało i zależy gdzie trafisz do warsztatu. A już resztę to twoja praca i praca, tylko tak się nauczysz praktyki.

Do góry Bottom