• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Technikum pojazdów samochodowych czy zawodówkę wybrać?

Punktów
0
Hej za 2 miesiące około muszę składać papiery do szkoły i chciałbym zostać mechanikiem i nie wiem czy wybrać technikum pojazdów samochodowych czy zawodówkę poiwedziano mi że lepiej technikum ale nie jestem pewny.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Oskarek ..było o tym już dużo tematów ja od siebie dodam że jestem po zawodówce a praktyki miałem w warsztacie prywatnie ...mature robię teraz ....ba no wiadomo że lepiej jak w papierach będzie napisane technik mechanik a nizeli mechanik .....jak będziesz chciał być dobrym fachowcem to czy po zawodówce czy po technikum jeden h*j ..a jak paprokiem tyle ino co na papierze to też bez różnicy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Hej za 2 miesiące około muszę składać papiery do szkoły i chciałbym zostać mechanikiem i nie wiem czy wybrać technikum pojazdów samochodowych czy zawodówkę poiwedziano mi że lepiej technikum ale nie jestem pewny.
Zsz + technikum wieczorowe

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Musisz iść koniecznie w samochody? Lepiej iść do technikum mechanicznego. Na obróbce skrawaniem obecnie jest lepsza kasa niż na autach. Przynajmniej nie musisz co chwila inwestować w narzędzia i użerać się z klientami.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ja polecam Technikum, być może nie spodoba Ci się zawód mechanika. A matura otwiera Ci drzwi do innej profesji. Pozdrawiam
kiedyś po zawodówce można pójść do technikum uzupełniającego.
nie wiem jak jest teraz.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Musisz iść koniecznie w samochody? Lepiej iść do technikum mechanicznego. Na obróbce skrawaniem obecnie jest lepsza kasa niż na autach. Przynajmniej nie musisz co chwila inwestować w narzędzia i użerać się z klientami.
Chyba sobie jaja robisz z tym że na skrawarce więcej zarobisz. :|

Wszystko zależy od tego jaki masz plan, czy praca u kogoś czy może coś swojego. Jeżeli chcesz być mechanikiem to imo zawodówka, szybciej do pracy pójdziesz. Jeżeli chcesz jednak później się rozwijać (na myśli mam studia) to liceum na technikum szkoda czasu rok w dupie a będąc po technikum jestem świadomy tego że zmarnowałem czas.

Ale najważniejsze, zastanów się czy na pewno chcesz być mechanikiem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Średnie wykształcenie techniczne daje możliwość późniejszej pracy w zawodzie diagnosty :) oczywiście praktyka na warsztacie samochodowym jest konieczna ale nie za dużo, na skp lepsze zarobki i zdrowsza praca

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
497
Miasto
Wołomin
Kazdy za biurko sie pcha a kto w kanale bedzie siedzial ?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Kanał już wyparł podnośnik kto teraz w kanale siedzi ....ja tam mam u siebie i to i to kanał już tak bardziej z sentymentu do warsztatow minionej epoki ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kanał już wyparł podnośnik kto teraz w kanale siedzi ....ja tam mam u siebie i to i to kanał już tak bardziej z sentymentu do warsztatow minionej epoki ;)
Kanał jest wygodniejszy i bezpieczniejszy niż podnośnik pod warunkiem że jest dostosowany do wzrostu mechanika

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jak Ci z podnośnika zleci L tek i defender to chop do kanalu bo bezpieczniej. Te sytuację miały miejsce jak robiłem fuchy w serwisie. Na szczescie nikomu nic się nie stało

Do góry Bottom