• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Temat rzeka-blow off do 1.8T

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Witam
Mam problem ze świeżo co zakupionym blowem do 1.8T
Temat rzeka, bo wiekszość nie poleca a inna część mówi, że od X lata i nic sie nie dzieje.
Namówił mnie znajomy. Kupiliśmy taki sam EPMAN i u niego ładnie to gra(dzwięk), dowiedziałem się, że u niego tłoczek może wsunąć lekko palcem.
Niestety u mnnie po zamontowaniu- nic. Dopiero po 4-5 tysiącach obrotu słychać lekkie syknięcie.
Niestety u mnie ten tłoczek jest wręcz baaaaardzo trudno wcisnąć palcem, dopiero śrubokrętem da radę.
To jest prawdopodobnie przyczyną, niestety sprzedający coś nie śpieszy mu się z odpisaniem, że prawdopodobnie sprzedano mi uszkodzony egzemplarz.
Pytam Was, sprawa nie jest czysto mechaniczna ale może ktoś coś poradzi..
Auto się zbiera, turbo raczej jeszcze dobrze pompuje, bo auto fajnie przyśpiesza, chociaz zauważyłem, że dół turbo jest uciapany olejem.
Rozebrałem tego Blow offa i tak jakby tłoczek źle wchodzi w to miejsce co ma i się zacina,przycina.. lub sprężyna jest za twarda. Gdy się o jeden zwój utnie sprężynę to ona stwardnieje czy zrobi się miękka?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Gdy się o jeden zwój utnie sprężynę to ona stwardnieje czy zrobi się miękka?

najpierw stwardnieje, a potem zrobi się miękka.

tak samo jak utniesz łeb kurze. najpierw zrobi się sztywna i twarda, a jak poleży trochę to mięciutka będzie i smaczna.

bardzo ciekawy temat. wiele osób się nim zainteresowało.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Otóż to.. nie mogę jeździć z nim, bo on raczej będzie pchał wszystko na łopatki turbiny i dostanie jebca turbawka.
Do końca nie wiem czy jest to wina mojego sprzętu czy tego też zaworu, jednakże turbo nie świszczy a ciągnie ładnie. Dziury w dolocie też raczej nie mam.
Tylko chodzi to bardzo sztywno, sprzedający w ogóle nie odpisuje a jest to firma, która dużo sprzedaje na allegro (Może natłok pracy). Głupio aby wydać 150 zł i leżało.. Najlepiej oddać ale w sumie było już używane i nie wiem czy jak bym skrócił delikatnie sprężynę to może by szło to lżej :)

Nie wiem czy sobie żarty robisz czy to jest jakiś sposób ironii, bo nie wiem co Ci odpowiedzieć.

najpierw był blowjob a teraz jest blowoff.
Dokładnie tak! :D
Dla bardziej wtajemniczonych są handjoby i footjoby, ale co ja tam wiem.. Wiem, że nie działa mi mój blow off :D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zawstydzilem sie
widzę rumień na twej twarzy niczym u dziewczęcia hasającego po wiosennej łące, w zwiewnej koszuli.
Może pomógłbyś mi z moim probleme dot. obrotów na poziomie 1100?
załóż stary zawór i zobacz czy będzie tak samo.
najpierw był blowjob a teraz jest blowoff.
serio? nikt nie wyłapał wysublimowanego (trudne słowo, prawie straciłem przytomność) żartu nawiązującego do pewnej czynności erotycznej??

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Na starym zaworze tak samo.. to akurat nie od tego.
Wymieniałem niedawno kolanko odmy i odłączyłem przy tym aku i od tego czasu obroty trzymają się na 1100.
Przepustnica była wyjmowana(AEB). Zawsze po czyszczeniu było git, chwila adaptacji i git.

Mam rozumieć, że nie jesteś zwolennikiem blow offa? Co ludzi tyle opinii

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
No ale jakby miała powstać ta nieszczelność? Przed zmianą kolanka odmy wszystko było git.. Nie zauważyłem żadnej nieszczelności :/
Co? Mysz? :D :cool::cool::cool::cool::cool:

W ogóle co odpalenie na zapłon przepustnica odpala swój silniczek, jakby chciała się adaptować.

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
To moze zrob jej adaptacje vcdsem zobacz czy jest na ok
Robiłem adaptację VAGIEM.. to samo. Wyłącze zapłon, włącze i znowu się adaptuje, odpale i trzyma obroty na 900 w normie.. przejadę się czy dodam gazu i znowu się zatrzymuje na 1100.. :/

albo to właśnie ta myszka swymi małymi łapkami coś tam merda.

weź placzka o zapachu kota i popsikaj kolektor na odpalonym silniku. może jak poczuje zapach drapieżnika, to myszka ucieknie.
No ja wiem, że tak sprawdza się nieszczelności..Ale gdzie ich dokładnie szukać?
Jakieś wskazówki, rura od przepustnicy do icka jest cała, od icka na dół też w miarę wydaje się okey. Jak wspominałem auto nie jest zamulone itp.
Weź, bo jeszcze powiem w sklepie plak o zapachu kota :D

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
w układzie dolotowym, tak sądzę.
Ależ żeś pomocny!
Nie jestem mechanikiem, ucze się wszystkie po trochu z forum, grup czy youtube :D
Zaczać od rury która idzie od przepustnicy przez rurę z dołu icka po samo turbo tak?
A w benzynie nie jest tak, że jak znajdzie dziurę to czy plaka nie będzie ,,wydmuchiwać" czy obroty wzrosną?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ależ żeś pomocny!
Nie jestem mechanikiem, ucze się wszystkie po trochu z forum, grup czy youtube :D
Zaczać od rury która idzie od przepustnicy przez rurę z dołu icka po samo turbo tak?
A w benzynie nie jest tak, że jak znajdzie dziurę to czy plaka nie będzie ,,wydmuchiwać" czy obroty wzrosną?

ucz się dalej. powodzenia.

Do góry Bottom