• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

temperatura płynu a temperatura otoczenia

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
witam

mam na warsztacie modusa 1.2 16v benzyna , po nocy ma problem z odpaleniem . aktualnie w nocy troche na minus . i pojawia się problem z odpalaniem . kreci ale nie pali prawie łapie ale nie zapala , po kilku długich kreceniach zapala , pochodzi troche i potem pali normalnie . sprawdzałem temperature płynu pod kompem na zimnym pokazuje +10 na termometrze okiennym - 2 C ( auto nie ma czujnika zew.) . czy to normalna rozbieżność ??czy czujnik temp. oszukuje ?
jak odepnę czujnik pokazuje -40C pod kompem

Vanilia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
czujnik jest na pewno do wymiany w takim przypadku ;) ale sam czujnik pewnie problemu nie rozwiaże ze słąbym paleniem ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
proszę sprawdzić ciśnienie paliwa, może być że pompa słabiutka albo filtr paliwa.
Po nocy może cofać paliwo do zbiornika.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Sprawdzić temperaturę płynu czy bloku jakimś termometrem i porównać z temperaturą widzianą przez sterownik. Ja bym również zaczął od ciśnienia paliwa . Auto ma tkzw ciśnienie spoczynkowe, czyli takie jakie musi pozostać w instalacji po odstaniu . Podłączyć manometr i sprawdzić spoczynkowe (czyli na pewno nie zero) i w czasie pracy silnika.

Do góry Bottom