• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

terkotanie/pukanie po puszczeniu sprzęgła A6 c5

asderty

Bywalec
Punktów
0
Witam wszystkich zwracam się do was z pytaniem. A mianowicie dziś zauważyłem ze w mojej audi A6 c5 1.8T 150 koni AEB ze jak puszcze sprzęgło to słychać takie bardziej terkotanie jak pukanie i to mnie zaczęło martwic bo wymieniłem jakieś 5tys. km temu sprzęgło razem z dwumasa i łożyskiem wysprzęglik został tylko stary powiedzcie mi co może być powodem. Nie jest to jakieś mocne walenie ale dla kogoś kto wie jak powinien pracować silnik słyszalne..Pozdrawiam

.Mateo.

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Krotoszyn
Ja miałem taki przypadek że po puszczeniu sprzęgła też tak klekotało- pukało.. okazało sie ze tarcz sprzęgłowa miała luz na tej tulejce z frezami nachodzącej na wałek... No tylko że to był golf 2 1.6td :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dwumas mozna ocenic zaplalajac/gaszac silnik, ale skoro puszczasz sprzeglo i zaczyna sie halas to raczej skrzyneczka.

asderty

Bywalec
Punktów
0
Dwumas mozna ocenic zaplalajac/gaszac silnik, ale skoro puszczasz sprzęgło i zaczyna się hałas to raczej skrzyneczka.
skrzyneczka tzn. powiem tak innych objawów nie ma no choć może delikatnie mi poszarpuje silnikiem na jałowym jeździ się normalnie tak jak po wymianie ja bym stawiał bardziej ze łożysko. wymieniłem cały komplet SACHS wiec bardzo mnie to dziwi;/ w tym tygodniu nie dam rady bo majówka i wgl oględziny u mechanika będą dopiero po majówce ale ręce już mi opadają ;/

Johny89

Nowy
Punktów
0
Witam, to będzie pierwszym mój post, a ponieważ nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem, napiszę tu.
Mam Audi A3 2009, Anglik, 1.6 benzyna silnik BSE, skrzynia manualna piątka.
Moje objawy są podobne do autora tematu. Dodam że ostatnio, 3 tygodnie temu oddałem skrzynię do regeneracji w Polsce, a ze dwa miesiące temu wymieniłem komplet sprzęgła, bez wysprzęglika i pompy sprzęgła. Po powrocie do UK, pare dni temu, zauważyłem dziwne dźwięki, dam link poniżej do filmiku jaki nagrałem. Wciskam sprzęgło, dźwięk ginie. Słychać go tez podczas jazdy na wolnych obrotach, tak do 2500 obrotów, szczególnie podczas hamowania silnikiem. Puszczając sprzęgło czuć lekkie wibracje, a wciskając na zgaszonym silniku, lub dopiero odpalonym, czasem słychać trzaski. Bywa tak, że w ogóle nie słychać tych dźwięków, ale jak przejadę pare kilometrów zaczynam słyszeć to piszczenie.
Biegi wchodzą bez problemu, samochód jeździ bardzo dobrze, ale ten dźwięk jest denerwujący, słuchać go od zewnątrz. Nie mam pojęcia co to może być.

wstawiam linki:

Do góry Bottom