• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tester dla samochodów Ford: VCM2 czy J2534?

barylax

Nowy
Punktów
0
Witam. Zastanawiam się nad wyborem testera do Forda pomiędzy VCM2 oraz J2534. Oczywiście mam na myśli klony. Potrzebuję używać go do samochodów nie nowszych jak z roku 2013/2014. Proszę was o krótkie opinie, bez rozpisywania się, nie chce zabierać waszego cennego czasu :) Pozdrawiam ;)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Pass-thru po co Ci ? Złe zadałeś pytanie

barylax

Nowy
Punktów
0
No rzeczywiście, Pass-thru mi niepotrzebne póki co. Potrzebuję coś pewnego do kodowania modułów i kluczy, dlatego pierwsze co mi przyszło do głowy to te 2 urządzenia.

PS. Pass-thru mi nie potrzebne, ale dla innych użytkowników mogą się przydać takie informacje - jak oba urządzenia sobie dają radę w temacie Pass-thru? Z którym są problemy, a które działa w miarę przyzwoicie (o ile klony w ogóle dadzą radę)?

Ostatnia edycja:

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
raczej niespodziewałbym się żeby na klonie pass-thru działało

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Jak chcesz robić samochody maks 2014 to poszukaj używanego VCM I . Będzie nie wiele droższy od Chińskiego VCM II a na pewno zakodujesz klucze i sterowniki w samochodach do 2012 roku (działa na in-code offline) . VCM II jeśli mnie pamięć nie myli wymaga juz in-code online .

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
VCM II jeśli mnie pamięć nie myli wymaga juz in-code online .
To nie kwestia głowicy. Galaxy po 2010r nie zrobisz klucze off line ani VCM1 ani VCMII - potrzebny synchr online.
Kupic UCDS do modołow ( jest genialny i robi nowe autka) i jakie tool do kluczy ( np vvdi key) ogarniesz wszystko o czym piszesz.
Jesli porzadna diagnostyka - to tylko VCM ale schody z dostepem do kodowan online a offline nie dzialasz za duzo.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
To nie kwestia głowicy. Galaxy po 2010r nie zrobisz klucze off line ani VCM1 ani VCMII - potrzebny synchr online.
Mam VCMI i VCMII i w fordzie fusion z 2004 roku przy użyciu darmowych kodów z neta i gdy robiłem kodowanie to na jedynce wchodziły a na dwójce nie .
UCDS jest fajny pod warunkiem ze masz oryginalna wersje gdzie za wykonywanie funkcji płacisz tokenami .
W przypadku VCMI w IDS odpalasz Enginering mode i możesz nawet zmieniać konfiguracje samochodu .

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
to na jedynce wchodziły a na dwójce nie
Kiepski klon VCMII - do ok 2010 wszystko robisz offline - klucze tez.
UCDS jest fajny pod warunkiem ze masz oryginalna wersje gdzie za wykonywanie funkcji płacisz tokenami .
Oczywiscie tylko ORI- ale token masz tylko do funkcji specjalnych jak chiptuning, tacho mod km itp.
Programowanie , flashowanie odbywa sie online i za free wszystkich modułów jak I reset crash w airbag itp. Uzywam wszystkich powyzej na codzien .
Dodatkowo na VCMII odpalisz Toyote Techstream , Mazde - warunek dobry ***
klon Bosch lub ori.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Akurat nie trafiłeś bo wszystkie interfejsy/głowice mam oryginalne . Co do mazdy to tak zrobisz to ale przezbrojenie głowicy trawa 45-70 minut trochę dlugawo .
UCDS - Nie wszystkie funkcje flashowania i programowania są free .

Do góry Bottom