• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Tiguan I FL] - dołożenie czujników parkowania przód

F

Fish

W moim Tigu mam kamerę cofania natomiast nie ma czujników parkowania z przodu.
Pytanie, więc czy da się doposażyć to auto w takie czujniki? Najlepiej oryginalne VW, a jeśli tak to, co trzeba zakupić i zamontować żeby to działało?
Czujniki – to oczywiste.
Jakaś oryginalna wiązka elektryczna?
Jakiś dodatkowy sterownik?
Coś jeszcze?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
O ile sie nie myle to jak była kamera to nie było czujników z przodu.
A jak są czyjniki z przodu to jest to system z automatycznym pilotem parkowania.
Szkoda zachodu na ori.

F

Fish

O ile sie nie myle to jak była kamera to nie było czujników z przodu.
A jak są czyjniki z przodu to jest to system z automatycznym pilotem parkowania.
Szkoda zachodu na ori.

To się zgadza, auto fabryczne z kamerą cofania i bez automatycznego pilota parkowania.
Z tego, co widzę oryginalna wiązka VW jest na 6 czujników, czyli pod pilota.
Więc pozostaje dokupić coś nie oryginalnego!
Możecie coś polecić? Valeo? Wystarczy najprostszy z samym piszczkiem, bez żadnych wyświetlaczy.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Chodzi mi o to czy przez różnicę poziomów zamontowania sensorów będą działać poprawnie?
będzie to działało poprawnie,ale musisz przejrzeć na jakich wysokościach minimalnych producent zaleca umiejscowić , minimalna z którą się spotkałem to 45cm ,a max. to 60cm , póki co tego się trzymamy,a zakładaliśmy od najtańszych do droższych , większości sami przywozili zestawy. Kwestia jest jeszcze włączenia na przodzie , za pomocą przełącznika lub zestawy kompletne z asystentem, jedne po włączeniu zapłonu ,a drugie po włączeniu wstecznego , jest tego mnóstwo .

Do góry Bottom