• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tomsad abc tunning

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Oj Daniel... Mam Ci kolektory wytknąć? ;)

Niemusisz,sam se wytkne hehe.Zajmuje się nimi żeby mi mózg odpoczął tak samo jak innymi rzeczami.Nie wypieram się że robię tylko to co najbardziej lubię,zrobię też rozrząd,wymienię sprzeglo,hamulce czy zawieszenie a nawet klimatyzacje.Mam warsztat z warunkami to też to wykorzystuje i zawsze się coś podciągne,ręce mi do du.. nie przyrosły i mogę być również bardziej kompleksowy,zawsze to bardziej klient zadowolony jak mu zrobię moda np w oplu i odrazu ten dziurawy kolektor.Siano się mnoży.

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Nasuwa się pytanie czy chciałbyś poszerzyć usługi swojego warsztatu o modyfikacje oprogramowań sterowników (mody/egry/dpfy etc) czy nauczyć się samemu obrabiać mapy. W jednym i drugim przypadku wydaje mi się czy kurs w tomsadzie nie wiele Ci pomorze a informacje które chcą tam przekazać można znaleźć w necie. Zacznij od nawiązania współpracy z tunerem, pomoże Ci w doborze sprzętu do odczytu sterowników i w modyfikacjach. Z czasem sam zobaczysz czy masz czas i chęci żeby zacząć samemu.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Tak zamierzam zwiększyć usługi w kierunku egr, dpf i chip tuning bo mam na to zapotrzebowanie. To prawda, że w necie można wiele znaleźć, ale jak się nie miało z czymś nigdy żadnej praktyki, to nie wiadomo później od czego zacząć i o to mi bardziej chodziło. Co do sprzętu to pewnie jak będzie zapotrzebowanie, to i sprzęty będą się pojawiać, na ten moment myślę że mam to co mi jest potrzebne żeby swoje ćwiczyć. Z pewnym człowiekiem stąd jestem w kontakcie i niedługo będzie pewnie miał mnie dosyć :D narazie etap psucia sterowników na ramie, pewnie kilka ich zepsuje zanim będzie jakakolwiek wprawa, ale po to je kupiłem. Co do obróbki map to tak odległy temat, że nawet o tym nie myślę;)

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Na takim poziomie, jak już wiesz co z czym się je to priorytetem jest chociaż jeden ory sprzęt, najlepiej coś w slave. Wybierz się na szkolenie producenta a jestem pewny, że będą to lepiej wydane pieniądze :) Tomsad proponuje szkolenie z winols 3 godz, brzmi jak strata czasu.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Dlaczego slave?? przecież to wieczne uwiązanie jak psa z budą

Ostatnia edycja:

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Dla tego trzeba się związać z poważna firmą, a nie z garażowcem który na swiftec uzbierał. Masz pewność 100% modów i dpfów, bez wywalonych dtc i niespodzianek. X17 w slave, kess i ktag z innych źródeł i za 20k masz sprzęt z pokryciem 80% aut na rynku (nie liczyłem tak strzeliłem) Z czasem coś od smoka albo i/o terminal. Pojedziesz na szkolenie magicmotorsport czy tam innej firmy, żeby nie było że jakąś kryptoreklame uskutevzniam ;p Poznasz kilka osób i przy piwku dowiesz się więcej niż na 10 szkoleniach z tomsadu. Takie moje skromne zdanie.

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Prawdopodobnie widzisz to od innej strony. Kolega nie robi plików i nie zacznie jeżeli prowadzi swój biznes. Chyba, że odcina kupony i ma dużo wolnego czasu ;) Potrzebuje kogoś kto mu doradzi co kupić, czego nie, co zrobić i czym oraz kogoś kto pomoże postawić na nogi w razie poślizgu ręki ^^ A przede wszystkim dobrze zrobionych plików. Coraz więcej pracy to poprawa modów i dpfów, a tu już można przytulić.

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Wątpię żeby temat ogarneli bo jak logicznie pomyślisz to w zasadzie nie ma szans na skontrolowanie. Jak robota zrobiona dorze to nic nie wyjdzie. W razie czego to zostanie jeszcze włączanie po kolei i naprawy softów :) Co do hamowni to pierwsze słyszę i w ciemno mówie - nie do ogarnięcia ;)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Czyżby , jeśli servis jest dziś w stanie powiedzieć jakimi programami i kiedy było auto skanowane .
Znam przypadek z życia wzięty,BMW udowodniło warsztatowi że diagnozował chińskim autocomem auto które zostało uszkodzone po tej diagnozie.
Są tematy ciekawe.
Aha,magtronic jak też prowadzę sam swojej biznes jak to nazwałeś i robię te pliki i robie choć co,daje sobie radę z większością tematów to kolega też da radę za jakiś czas,jakby był dupa to pracowałby na etacie.

Ostatnia edycja:

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Nie chce mi się rozwodzić na temat tego jak mogli udowodnić, że podłączany był AC, chodzi o błędne ramki (komunikaty) wysyłane przez uniwersalne testery, które robią zamieszanie na canach. Natomiast ma się to nijak do kontroli emisji spalin czy hamowania auta. Nie twierdzę, że to nie możliwe. Chodzi mi o to, że stacje diagnostyczne musiałby mieć elektroników-specjalistów na etacie to niemal każdej marki i tone sprzętu za grube PLNy.
Co do obróbki plików - nie ma najmniejszego sensu żeby zaczynać robić modyfikacje oprogramowań sterowników pod kątem mocy, dpf czy egr od zera. EDC16 sobie może i ogarnie, lepiej lub gorzej, ale nie nowe stery. Do tego jaka to jest inwestycja. Policz sobie nawet na początek swiftec chociaż do rozpoznawania map, ecm, winols, szkolenia, kiedy mu się to zwróci? To są już dziesiątki tyś. zł jak nie setki.... Kilka lat pracy zanim pierwsze auto wypuści. Nie mówiąc o tym, że ucząc się szybko zniechęci do siebie klientów.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Przy okazji zapytam

Pełgot 307 - jedna poduszka wystrzeliła , podmiana sterownika na coś się zda ,czy trzeba zakodować to ?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
co trzeba kupić ,żeby to zrobić ?
akcja - jednorazowa
nie zamierzam się w tym kierunku doktoryzować

Do góry Bottom