• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Auris II 1.4 D4D problem z czujnikiem DPF

frogson

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Witam, pacjent jak w tytule. Odpinam wtyczkę od czujnika różnicy ciśnień i pokazuje 2100mb. Podpinam kostkę i jest 3215.. podpięte były dwa nowe czujniki i to samo. Piny zewnętrzne w kostce po sprawdzeniu miernikiem na przejście piszczą do masy. Szukać zwarcia czy tak ma być? A może ster poszedł się.. Diagnostyka KTS

frogson

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Silnik zgaszony-3215 z podpiętym czujnikiem. Odpalony silnik- nieznacznie się zmienia.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
A czujnik wykręcony za zewnątrz lub nowy na zewnątrz chyba powinien pokazywać ciśnienie atmosferyczne?

frogson

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Jak dmucham ustami w rurkę czujnika to coś tam się zmienia ale nie w okolice zera tylko 3225 mb.. żeby zrobić adaptację czujnika trzeba jakiegoś specjalnego sprzętu? Bo może kts nie daje rady?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Tych czujników raczej się nie adaptuje. Powinien pokazywać na wyłączonym 0.
Sprawdź fizycznie ile faktycznie pokazuje.
Może też być, że kts wali w ciula.

frogson

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Sprawdziłem instalację. Wydaje się być ok. Nie dotrę do kostki w sterowniku bo jest na nim blacha zabezpieczona śrubami zrywalnymi. Wg mnie soft albo sam sterownik padł. Po kasowaniu błędów od razu wracają, nawet bez odpalania silnika. P2463
Automatyczne połączenie postów:

Na 2 pinach jest odpowiednio 4.9 i 5V czyli zasilanie jest. Nie mam już pomysłów.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Może jest jakiś myk o którym raczej nikt ci nie powie.
Jednak chyba musisz dostać się do pinów w ECU .
A może jest w jakimś trybie awaryjnym.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Miałem taki przypadek. Zrobisz to KTSem przez PassThru na programie Techstream. ---> programowa procedura czyszczenia dpf

frogson

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Aktualne. Legalne, nie żaden pirat. Ten pass thru to gdzie szukać? Ten program do toyoty o którym pisałeś też muszę mieć?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Musisz założyć konto swojego warsztatu na portalu toyoty. Na supporcie esi na pewno Ci pomogą, jak coś będzie problem.

Dalej pobierasz soft, płacisz godzina 4eur, 24h chyba 6euro jak nie robiłeś tego to weź sobie za 6 euro i działasz.

PS. wszystkiego nie pamiętam bo zakładałem konto i to wszystko 5 lat temu, ale jak co to postaram się pomóc ;)

Do góry Bottom