• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

toyota avensis 1.8benz immo problem

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
witam mam chyba problem z immo ,silnik zapala sie na 2 sec i gasnie,,,
powiem ze klient niema kluczyka z pilotem tylko 2 czarne oryginaly ,auto jezdzilo caly czas az zgaslo podczas jazdy i klops,,
czy ktos moze mi powiedziec jak obejsc immo w tym modelu lub jak to zrobic
komputer pokazuje brak sygnalu immo,,a w servisie nie zakoduja mu tego bez klucza matki
masakra z tymi angolami,,,,,,
powiedzieli mu ze moga mu wymienic kompa i nowe immo i kluczyki to chore
jak ktos moze pomoc to bardzo prosze

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Moja propozycja synchronizacja imo na początek ;) Otwieramy skrzynkę z bezpiecznikami w kabinie samochodu, tam znajduje się interfejs do komputera, , posiada dwa rzędy pinów po 8 każdy. W każdym razie co dalej robimy? Mostkujemy pin 4 od gory po lewej z 4 od dołu po prawej .
Następnie bierzemy kluczyk (ten z przyciskami LOCK UNLOCK) przekręcamy stacyjkę w pozycję ON - powinna zacząć mrugać kontrolka silnika - pozostawiamy tak kluczyk przez nie mniej niż pół godziny. WAŻNE - nie może sie rozładować akumulator w czasie tej procedury. Po tym czasie zapalamy silnik, a następnie jak już odpali wyciągamy mostek z interfejsu.

I wszystko wraca do normy... Przynajmniej powinno ;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Bo starsze modele miały inne złącze pod maską nie wiadomo co ma kolega za auto. To zadziała w każdej toyocie?

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
To jest cytat ze spec instrukcji imo toyota avensiss dla serwisu autoryzowanego
mowa jest jasno o złączu wewnątrz auta w skrzynce bezpiecznikowej i tylko tej
sprawdzone działa w modelach t22 t25

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to jednak angielski serwis mazdy jest lepszy; zawieźliśmy kiedys mazde 626 bez kluczyka, dorobili nowy zakodowali i po krzyku, tyle że trzeba było mieć dowód rejestracyjny i byc włascicielem.

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
witam zrobilem tak i nic,,,zrobilem mostek na pinie czwartym gornym i piatym z dolu,,,zaczely migac kontrolki z silnika i abs ,odczekalem 45min i zapalilem i nic,,,,,,to samo....w tym czasie otwieralem drzwi bo wychodzilem z auta moglo to cos popsuc,,,,pleas o info

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
pisał kolega przecie Mostkujemy pin 4 od gory po lewej z 4 od dołu po prawej .
Następnie bierzemy kluczyk (ten z przyciskami LOCK UNLOCK) przekręcamy stacyjkę w pozycję ON

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
witam niema kluczyka unlock tego z pilotem tylko 2 czarne bez pilota,,,,,,,da sie to zrobic nimi
i czy podczas tej procedury musza byc zamkniete wszystkie drzwi i nie wolno nic robic,,bo ja probowalem ale otwieralem drzwi i wychodzilem z auta i nieposzlo...

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
witam ja mam podobny problem w rav4 i zrobilem tak jak pisaleiscie zmostkowalem górny 4 pin od lewej z 4 u dołu tez od lewej ale mi nie miga kontrolka silnika tylko od vsc/trc i abs czy cos jest nie tak???

marecki72

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Zielonka
www.automechanik.com.pl
Jeśli silnik zgasł w czasie jazdy to sprawdzanie immo to strata czasu .Sprawdz raczej czujnik wału lub aparat zapłonowy,ciśnienie paliwa ,wydech czy nie jest zapchany itp.

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
samochod jest po wypadku mam bład immo a to co wymieniles jest sprawne

marecki72

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Zielonka
www.automechanik.com.pl
To istotna różnica że samochód nie zapala po wypadku a nie zgasł w czasie jazdy.Immo nie gasi silnika ,nie pozwala jedynie na jego uruchomienie.Po naprawie blacharskiej to może być wszystko :brakujące bezpieczniki ,pomalowane lub nieprzykręcone masy,zamienione lub nie podłączone kostki,uszkodzone podczas spawania sterowniki itp.Powodzenia w szukaniu usterki.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
jaki rok tego avensisa? jakie tam jest ecu ? może pomogę to wywalić...
warunek taki że auto musi być po diagnozie i wykluczone usterki mechaniczne.

Do góry Bottom